Raport privind condițiile de muncă
Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă prezintă azi un nou studiu paneuropean.
Articol de Victor Gheorghe, 17 Noiembrie 2016, 09:20
Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă prezintă azi un nou studiu paneuropean.
Raportul privind condițiile de muncă va fi prezentat de Eurofound într-o conferință organizată la Bruxelles în cadrul Comisiei Parlamentului European pentru afaceri sociale și ocuparea forței de muncă.
AUDIO: Agenda europeana.
Este vorba despre un sondaj făcut pe baza a peste 43.000 de interviuri față în față cu lucrători din 35 de țări europene.
Răspunsurile celor intervievați oferă o primă imagine cuprinzătoare a calității locurilor de muncă în Europa, după ieșirea din criza financiară globală din anul 2008 exacerbată de criza monedei unice din anii 2010-2011.
Scopul principal al studiului este de a ajuta factorii de decizie să îmbunătățească condițiile de muncă.
De asemenea, sondajul prezintă imaginea diversității Europei în ceea ce privește locurile și condițiile de muncă și subliniază realitatea complexă cu care se confruntă politicienii care caută să construiască o Europă echitabilă și competitivă.
La conferința de azi sunt așteptați peste 200 de politicieni, parteneri sociali, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților naționale și ai instituțiilor europene: Parlamentul European, Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European și Comisia pentru ocuparea forței de muncă. În cadrul studiului au fost analizate relațiile dintre diferitele aspecte ale condițiilor de muncă din țările europene și au fost identificate grupurile de risc și zonele de progres.
Eurofound este un organism al Uniunii Europene înfiinţat în 1975 pentru a contribui la conceperea şi stabilirea unor condiţii mai bune de viaţă şi de muncă. Îşi îndeplineşte misiunea în parteneriat cu guvernele, angajatorii, sindicatele şi instituţiile europene.
De la primul sondaj realizat în 1991, Eurofound a contribuit la dezvoltarea politicii europene, în special cu privire la calitatea muncii și a condițiilor de angajare.
Necesitatea acestor studii vine de la obiectivul Comisiei Europene de a recunoaște reprezentativitatea organizațiilor partenerilor sociali care trebuie să fie consultate în conformitate cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.