Raport european: 80 % din romi sunt expuși riscului de sărăcie
Familiile lor sunt adesea excluse din societate, sunt supuşi unor situaţii de discriminare șocante arată raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Decembrie 2016, 08:23
80 % din romi sunt expuși riscului de sărăcie, relevă un raport european.
Viața romilor este puternic afectată de lipsuri pe toate planurile. Familiile lor sunt adesea excluse din societate, sunt supuşi unor situaţii de discriminare șocante, iar copiii lor, cu o educație precară, nu au nicio perspectivă de viitor - arată raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Documentul analizează decalajele de integrare a romilor, la nivelul întregii Uniunii Europene, şi le oferă recomandări statelor membre pentru îmbunătățirea politicilor proprii de integrare.
80 % din etnicii romii prezintă risc de sărăcie, în comparație cu 17 la sută, cât este media europeană. 30 % dintre trăiesc în gospodării fără apă potabilă, iar aproape jumătate nu au toaletă, duș sau baie în interiorul locuinţei.
Doar 30 % din romii participanți la sondaj au un loc de muncă remunerat, față de 70%, cât reprzintă media la nivelul Uniunii Europene. 30 % din copiii romi trăiesc în gospodării în care un membru al familiei a mers la culcare flămând măcar o dată în ultima lună. Doar 53 % din copiii romi de vârstă mică merg la grădiniţă.
Aproape jumătate dintre membrii acestei etnii, care au participat la sondaj, consideră că au fost discriminați în ultimii 5 ani în diferite situaţii: la locul de muncă, când şi-au căutat un loc de muncă, în comunitatea în care au locuinţa, precum şi în sistemul de sănătate şi educație.
Concluziile raportului se bazează pe un sondaj realizat în 9 state membre ale Uniunii Europene, fiind realizate aproape 8 mii de interviuri directe cu etnici romi.
Scopul sondajului a fost să culeagă date despre experiențele legate de discriminarea și victimizarea imigranților și minorităților etnice, dar și despre veniturile și condițiile de trai, în toate cele 28 de membre ale Uniunii.
În pofida eforturilor depuse, statele sunt încă departe de îndeplinirea majorității obiectivelor de integrare a membrilor etniei rome, asumate în cadrul strategiile naționale – mai relevă studiul.
Potrivit documentelor europene, din cele 10-12 milioane de romi, cât se estimează că trăiesc în Europa, o parte importantă face obiectul prejudecăților, intoleranței, discriminării și excluziunii sociale, fiind marginalizați de societate și trăind în condiții socio-economice precare, ceea ce este inacceptabil pentru secolul 21.