Raport anual privind competitivitatea industriei în UE
Pe lângă analiza sectorului industrial pe care o va prezenta miercuri, CE va face public şi un raport anual care sintetizează progresele şi politicile statelor membre în domeniu.
25 Septembrie 2013, 10:51
Comisia Europeană prezintă miercuri raportul anual privind competitivitatea industriei.
Raportul privind competitivitatea urmăreşte atât factorii care ţin de competitivitatea preţurilor, cât şi de alte categorii, de la creşterea productivităţii muncii, costul unitar al forţei de muncă, patentarea şi inovarea.
Specialiştii au constatat în ultima perioadă o tendinţă de redresare a sectorului industrial, dar remarcă nevoia de continuare a reformelor.
"Dar...mediul politic şi factorii de decizie trebuie să înţeleagă mecanismele economice actuale, cu industria pusă sub o presiune tot mai mare", atrăgea atenţia în vară comisarul Antonio Tajani, care se arăta însă optimist că ţinta de 20% din produsul intern brut al Uniunii, generate de industrie până în 2020, va putea fi atinsă.
"Cred că e important să lucrăm pentru piaţa noastră internă, în favoarea industriei şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. Trebuie să avem în vedere creşterea economică, slujbele şi sprijinirea acestui sector.
"Numai cu sacrificii poate fi depăşită criza. Situaţia a fost prea bună, deoarece, mulţi ani, industria a fost pusă la colţ. Perspectivele actuale sunt mai bune –lucrăm însă pentru termen mediu şi lung", a spus comisarul Antonio Tajani.
Audio: Comisia Europeană prezintă miercuri raportul anual privind competitivitatea industriei.
Pe lângă analiza sectorului industrial pe care o va prezenta miercuri, Comisia va face public şi un raport anual care sintetizează progresele şi politicile statelor membre în domeniu.
Acestă a doua analiză include un tablou de bord care actualizează performanţele industriilor de prelucrare din Uniune, cu scopul de a obţine o serie de indicatori prin care experţii vor evalua stadiul obiectivelor politicii industriale în ansamblu.
Ambele rapoarte vor fi prezentate de către vicepreşedintele Uniunii şi totodată comisar european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, după o informare tehnică.
Comisia şi-a fixat încă din 2010 obiective în domeniu, în perspectiva Strategiei Europa 2020.
Noua politică industrială presupune acţiuni concrete pentru a face Europa un spaţiu atratctiv pentru producţie, investiţii şi creare de locuri de muncă.