Raport ancheta sectorială privind mecanismele de asigurare a capacităţii
Comisia Europeană a publicat raportul final al anchetei sectoriale privind mecanismele de asigurare a capacităţii.
Articol de Arina Petrovici, 20 Decembrie 2016, 10:06
Comisia Europeană a publicat raportul final al anchetei sectoriale privind mecanismele de asigurare a capacităţii.
Executivul de la Bruxelles consideră că ajutoarele de stat în domeniul energiei electrice ar trebui acordate cu mai multă grijă.
AUDIO: Agenda europeana.
Mecanismele de asigurare a capacităţii reprezintă sprijinul financiar pe care statele membre ale UE îl acordă producătorilor şi consumatorilor de energie electrică pentru a garanta securitatea aprovizionării.
Aceste mecanisme pot însă favoriza în mod nejustificat anumiţi producători sau anumite tehnologii şi pot crea obstacole în calea comerţului transfrontalier cu energie electrică, încălcând astfel normele comunitare privind ajutoarele de stat.
Preocupată de aceste posibilităţi, anul trecut CE a colectat informaţii de la participanţii pe piaţă şi de la organismele publice din 11 state membre cu privire la mecanismele existente şi planificate de asigurare a capacităţii.
În aprilie 2016, CE a publicat un raport intermediar şi a invitat publicul să prezinte observaţii, iar acum a dat publicităţii documentul final.
Concluzia previzibilă a raportului este că ţările comunitare trebuie să evalueze mai bine necesitatea unor astfel de mecanisme şi oferă orientări privind modul în care ele pot fi concepute pentru a asigura securitatea aprovizionării reducând totodată la minimum denaturarea concurenţei.
Documentul mai arată că numeroase state membre încă nu au realizat reforme ale pieţei, indispensabile pentru a asigura securitatea aprovizionării, dar dacă este necesar un mecanism de asigurare a capacităţii, raportul oferă îndrumări practice privind cel mai adecvat tip care să răspundă problemei identificate.
Comisarul european pentru concurenţă subliniat că mecanismele de asigurare a capacităţii trebuie să răspundă unei probleme a pieţei, să fie deschise tuturor tehnologiilor şi operatorilor din ţările UE.
Ele nu trebuie să reprezinte subvenţii disimulate pentru anumite tehnologii precum combustibilii fosili şi nu trebuie să impună un preţ excesiv de mare pentru consumatoriide energie electrică.
Raportul anchetei sectoriale va permite CE şi statelor membre să introducă mecanisme mai bine orientate şi numai în cazurile în care acestea sunt cu adevărat necesare, însă chiar dacă sunt bine concepute, mecanismele de asigurare a capacităţii nu pot înlocui reformele necesare ale pieţei energiei electrice, a insistat comisarul european.