Puterea inovării în Uniunea Europeană
Puterea inovării în Uniunea Europeană este tema unei reuniuni care are loc astăzi în capitala Estoniei, Tallinn.
Articol de Mihaela Mihai, 06 Octombrie 2016, 10:51
Puterea inovării în Uniunea Europeană este tema unei reuniuni care are loc astăzi în capitala Estoniei, Tallinn.
Întâlnirea este organizată de Comisia Europeană prin intermediul platformei Design for Europe, o iniţiativă prin care grafica şi designul în general şi toţi cei care lucrează în domeniu sunt susţinuţi, inclusiv financiar, pentru a contribui la creştere economică şi creare de noi locuri de muncă.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
Designul are un impact deosebit asupra inovării, asigură productivitatea în afaceri şi stimulează apariţia de noi meserii, este ideea de la care pleacă reuniunea de astăzi, din capitala Estoniei.
Participă peste 200 de organizaţii şi antreprenori cu rezultate deosebite în domeniul inovării prin grafică şi design.
Cu toţii vor discuta despre modul în care designul poate reflecta schimbările din societate, dar şi despre mijloacele prin care inovarea poate fi pusă mai bine în practică, chiar şi de către intreprinderile mici şi mijlocii.
Responsabili ai executivului comunitar vor vorbi la rândul lor despre locul pe care inovarea îl ocupă în cadrul strategiei Uniunii Europene privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Potrivit documentului, statele membre sunt încurajate să investească 3% din Produsul lor Intern Brut în cercetare şi dezvoltare până în 2020.
În acelaşi timp, iniţiativa "Uniune a inovării" direcţionează eforturile Europei şi cooperarea cu ţările din afara spaţiului comunitar către abordarea principalelor provocări actuale: energie, siguranţă alimentară, schimbări climatice şi îmbătrânirea populaţiei.
Uniunea Europeană depune totodată eforturi pentru a crea un spaţiu european de cercetare, care să le permită oamenilor de ştiinţă să lucreze în orice stat membru.
Sprijinul financiar pentru inovare este asigurat prin Programul Orizont 2020 cu un buget de aproape 80 de miliarde de euro.
Obiectivele sale sunt consolidarea poziţiei uniunii în domeniul ştiinţific şi încurajarea inovării industriale, inclusiv prin investiţii în tehnologii cheie, acces îmbunătăţit la capital şi sprijin pentru intreprinderi mici şi mijlocii.
Programul Orizont 2020 îşi propune totodată să asigure condiţiile necesare pentru ca progresele tehnologice să devină cu adevărat produse viabile cu un real potenţial de comercializare.
De aceea Orizont 2020 crează legăturile necesare între furnizorii de resurse publice şi intreprinderile private.