Protecţia minorilor în era digitală
"Protecţia minorilor în era digitală", o conferinţă de două zile, organizată sub egida preşedinţiei elene a Uniunii Europene, începe, luni, la Atena.
14 Aprilie 2014, 11:12
Evenimentul care începe luni şi reuneşte factori de decizie din statele membre ale Uniunii îşi propune să identifice problemele şi provocările actuale, apărute odată cu dezvoltarea mediului digital şi să-i protejeze pe minori, categoria cea mai vulnerabilă de utilizatori de interent.
Conferinţa este cu atât mai importantă cu cât programul pentru un internet mai sigur, elaborat de Consiliu şi de Parlamentul European şi pus în practică de Comisie în perioada 2008 -2013, trebuie revizuit în acord cu evoluţia tehnologiei.
În ultimii ani, Comisia s-a preocupat de promovarea unui mediu online mai sigur, de combatere a conţinuturilor ilegale şi, implicit, de combatere a comportamentelor dăunătoare, prin campanii de sensibilizare şi conştientizare.
Audio: Protecţia minorilor în era digitală.
Acum, conferinţa de la Atena se va axa pe analiza impactului pe care-l produc noile forme şi tehnici din audiovizual, pe promovarea şi întărirea conţinuturilor adecvate minorilor, pe antreprenoriatul inovativ în beneficiul minorilor şi, nu în ultimul rând, pe găsirea de soluţii care să garanteze valorificare maximă a potenţialului pe care îl au media digitale.
Un raport al Comisiei Europene remarca faptul că în statele membre nivelul de protecţie diferă, în continuare, de la caz la caz; specialiştii au constatat şi că majoritatea conţinuturilor ilegale sau dăunătoare provin din alte state membre sau din ţări terţe.
Recomandarea Comisiei, valabilă şi acum, este bazată pe coordonare, atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional.
O altă iniţiativă importantă este Codul Uniunii Europene al drepturilor în mediul online - acesta nu este, în sine, executoriu, însă reuneşte principii fundamentale a căror încălcare atrage după sine sancţiuni în conformitate cu legislaţia europeană. Internetul copiilor este o altă propunere a forurilor comunitare, în curs de implementare.
Noua strategie va securiza mediul digital, după ce s-a constatat că patru din zece copii folosesc internetul, prin diferite mijloace tehnice.
Dincolo de riscurile la care sunt expuşi, s-a constatat şi că mediul digital încă nu reuşeşte să le asigure cunoştinţele de care vor avea nevoie pentru a-şi găsi, peste ani, un serviciu, pe o piaţă a muncii, care va cere în proporţie de 90% compentenţe în domeniul tehnologiei.