Propuneri în domeniul justiţiei penale
Comisia Europeană va prezenta un pachet de propuneri în vederea consolidării deptului cetăţenilor la un proces echitabil în cadrul procedurilor penale.
Articol de Arina Petrovici, 27 Noiembrie 2013, 11:13
Comisia Europeană va pezenta miercuri un pachet de propuneri în vederea consolidării deptului cetăţenilor la un proces echitabil în cadrul procedurilor penale, oriunde în Uniunea Europeană.
În fiecare an, în Uniunea Europeană se înregistrează peste opt milioane de proceduri penale.
În 2010, Comisia Europeană a luat primele măsuri în vederea definirii unor norme europene comune, pentru toate procedurile penale propunând reguli prin care statele membre sunt obligate să asigure servicii complete, de traducere şi interpretare persoanelor suspectate.
În acelaşi an, respectivele reguli au şi fost adoptate ca măsuri legislative.
Audio: Propuneri în domeniul justiţiei penale.
În 2012 a fost aprobată o a doua directivă privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, iar anul acesta a fost adoptată directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat.
Prin acest nou pachet de măsuri privind dreptul cetăţenilor la un proces echitabil, care va fi prezentat miercuri la Bruxelles, Comisia Europeană doreşte să continue implementarea foii sale de parcurs în domeniul justiţiei penale.
Pachetul cuprinde cinci propuneri: o directivă menită să consolideze aspectele privind prezumţia de nevinovăţie şi să garanteze că niciun proces nu se va desfăşura in absentia, precum şi o directivă care are ca obiect sporirea garanţiilor procedurale pentru copii.
De asemenea, Executivul de la Bruxelles va da publicităţii o directivă menită să asigure accesul persoanelor suspecte la asistenţă judiciară, în fazele preliminare ale procedurilor penale, inclusiv în cazul celor care fac obiectul mandatului european de arestare.
În plus, vor fi prezentate o recomandare privind asepectele generale ale asistenţei judiciare şi una vizând garanţiile procedurale pentru persoanele vulnerabile.
De exemplu, cele cu dizabilităţi fizice sau mintale. Comisia Europeană argumentează că instrumentele de recunoaştere reciprocă, cum ar fi mandatul european de arestare, nu pot funcţiona în lipsa încrederii mutuale în sistemele de justiţie, iar cea mai bună metodă de câştigare a încrederii este crearea de garanţii procedurale solide pentru cetăţeni la nivelul întregii Uniuni Europene.