Proiecte în domeniul cercetării şi inovării responsabile
UE doreşte să devină până în 2020 o adevărată Uniune a inovării, luptând pentru excelenţă în ştiinţă, competitivitate în industrie şi o societate mai bună.
15 Ianuarie 2016, 09:15
Patru proiecte în domeniul cercetării şi inovării responsabile, derulate în ultimii doi ani din fonduri europene, îşi prezintă în aceste zile, la Bruxelles, principalele rezultate.
Uniunea Europeană doreşte să devină până în 2020 o adevărată Uniune a inovării, luptând pentru excelenţă în ştiinţă, competitivitate în industrie şi o societate mai bună.
Importanţa politicii în materie de inovare este strâns legată de alte politici europene, cum ar fi cele privind ocuparea forţei de muncă, competitivitatea, mediul, industria şi energia.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Rolul inovării este de a transforma rezultatele cercetării în servicii şi produse noi şi mai bune, pentru a rămâne competitive pe piaţa mondială şi a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor europeni.
Conferinţa de la Bruxelles îşi propune să evidenţieze activitatea desfăşurată de Comitetul Economic şi Social European şi de aceste prime patru proiecte în domeniul cercetării şi inovării responsabile, grupate sub genericul "Go4", precum şi să stimuleze dezbaterile între reprezentanţii principalilor actori din această zonă.
Se va discuta şi despre interacţiunea dintre cadrul de guvernanţă, cercetarea şi inovarea responsabile şi cele trei priorităţi strategice ale comisarului Carlos Moedas: inovare deschisă, ştiinţă deschisă şi deschidere către lume.
Instrumentul "cercetare şi inovare responsabile" este perceput drept un concept care ar avea potenţialul de a investi mai eficient în cercetare şi inovare, în contextul unor bugete austere, concentrându-se în acelaşi timp asupra provocărilor sociale globale.
Proiectele "Go4", demarate în 2013, îşi prezintă acum concluziile şi evoluţiile conceptuale, precum şi o serie de mesaje concrete şi recomandări. Prin evidenţierea practicilor curente şi a factorilor care influenţează succesul conceptului "cercetarea şi inovarea responsabile", conferinţa de la Bruxelles va oferi detalii despre bunele practici care pot sta la baza politicii viitoare.
Uniunea inovării este una dintre cele şapte iniţiative pilot din cadrul strategiei "Europa 2020 pentru o economie inteligentă, sustenabilă şi favorabilă integrării", al cărei scop este îmbunătăţirea condiţiilor şi a accesului la finanţare pentru cercetare şi inovare în Europa.