Proiect privind exportul ilegal al bunurilor de patrimoniu
Comisia de Cultură din Parlamentul European votează joi un proiect referitor la returnarea bunurilor de patrimoniu vândute illegal în fara graniţelor unui stat membru.
10 Aprilie 2014, 10:51
Votul de joi completează munca din ultimele luni a comisiei de cultură – care a analizat în esenţă revizuirea unei directive în domeniu, din anul 1993.
Comisia Europeană a constatat că mai multe state membre, printre care Italia, Polonia, Franţa, Germania şi România sunt grav afectate de furturile de obiecte de cult şi de exportul ilegal al bunurilor de patrimoniu . Este şi unul dintre efectele neplăcute creat de Piaţa Unică, spun specialiştii europeni.
Autorităţile de la Bruxelles vor ca procedurile de restituire a unui obiect clasificat de un stat membru ca fiind de patrimoniu şi vândut ilegal în afara graniţelor, după anul 1993, să fie mult mai flexibile. Toate limitările date de valoarea obiectului ar urma să fie eliminate.
Audio: Proiect referitor la exportul ilegal al bunurilor de patrimoniu.
Totodată, autorităţile naţionale abilitate vor beneficia de mai mult timp pentru a clasifica obiectele şi pentru a demara procedurile de restituire. Concret, durata evaluării dacă un obiect sau nu găsit pe terioriul alui stat este de patrimoniu va creşte de la 2 la 6 luni. Apoi, durata în care se va putea face cererea de restituire va fi de 3 ani.
Costurile ar urma să fie la rându-le reduse, deoarece o parte din responsabilitate va fi delegată şi celui în posesia căruia este obiectul. Cu alte cuvinte, autorităţile nu vor mai fi nevoite să plătească nicio compensaţie, dacă persoana care are obiectul de cult nu dovedeşte că şi-a luat toate măsurile de precauţie înainte de a-l cumpăra.
Vor fi verificate circumstanţele achiziţei, iar cumpărătorului i se vor cere actele pentru obiectul de patrimoniu pe care a ajuns să-l deţină.
Nu în ultimul rând, eurodeputaţii cer statelor membre să crească gradul de transparenţă şi să se asigure că autorităţile naţionale din domeniu fac schimb de informaţii şi nu încurajează contrabanta cu obiecte de artă şi de patrimoniu.
Potrivit statisticilor Comisiei Europene, anual, pe teritoriul Uniunii se comit în jur de 8 mii de infracţiuni care vizează patrimoniul naţional şi sunt înstrăinate în jur de 40 de mii de obiecte de cult.