Proiect european pentru clasificarea universităţilor
Comisia Europeană salută lansarea unui sistem internaţional nou de clasificare a universităţilor, un proiect la care a contribuit cu fonduri comunitare.
14 Mai 2014, 12:07
U-Multirank este un sistem de clasificare, prin care sunt evaluate performanţele pe care le au 850 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume.
Autorii şi-au propus să conceapă un sistem complex, prin care să evite clasificarea seacă făcută după criterii rigide.
U-Multirank propune o analiză de substanţă a performanţelor universităţilor pe mai multe paliere.
Scopul este ca studenţii să beneficieze de informaţii de folos pentru a putea face apoi alegerile cele mai bune.
Audio: Proiect european pentru clasificarea universităţilor.
În vreme ce în mod tradiţional o clasificare se face pe baza excelenţei în cercetare, lista multidimensională se întocmeşte folosind cinci indicatori majori, respectiv calitatea predării, performanţele în cercetare, orientarea internaţională, contribuţia la dezvoltarea regională şi succesul transferului de cunoştinţe, măsurat şi prin parteneriatele încheiate cu mediul de afaceri privat sau prin numărul de iniţiative de afaceri, pe care le au studenţii şi absolvenţii.
U-Multirank evaluează atât universităţile în ansamblu, cât şi anumite domenii.
Anul acesta sunt evaluate în particular ingineria electronică şi mecanică, fizica şi managementul afacerilor.
Anul viitor vor fi adăugate şi alte discipline pe listă, printre care medicina şi psihologia. Iniţiativa U-Multirank a apărut în anul 2008, în perioada Preşedinţiei franceze a UE. Pentru a vedea dacă o astfel de idee ar avea succes, Comisia Europeană a cerut un studiu de fezabilitate, la care au participat în jur de 150 de universităţi.
Rezultatele anunţate în 2011 au demonstrat că un nou sistem de clasificare este necesar, însă mai multe universităţi de top britanice printre care Oxford şi Cambridge, au criticat iniţiativa sugerând că UE ar trebui să investească fondurile comunitare în alte priorităţi.
În total, Bruxelles-ul a alocat un buget de 2 milioane de euro până în 2015, cu posibilitatea de prelungire a finanţării cu încă doi ani.