Programe şcolare pentru lapte, fructe și legume, mai bine finanțate
În Europa, mai mult de jumătate din populația adultă este supraponderală, iar unul din trei copii, cu vârste între 6 şi 9 ani, are probleme din cauza greutăţii.
Articol de Mihaela Mihai, 07 Martie 2016, 10:15
Copiii din Uniunea Europeană ar trebui să beneficieze de programe şcolare pentru lapte, fructe și legume mai bine finanțate.
Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, membrii Parlamentului European vor dezbate astăzi , iar mâine vor supune la vot o propunere legislativă în acest sens.
În Europa, mai mult de jumătate din populația adultă este supraponderală, iar unul din trei copii, cu vârste între 6 şi 9 ani, are probleme din cauza greutăţii.
Sunt date oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În plus, copiii, și mai ales fetele, tind să facă tot mai puţină mişcare.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Timpul petrecut pe internet sau în fața televizorului contribuie la crearea unui stil de viață sedentar. Dar cea mai importantă cauză a obezităţii infantile, cu o povară tot mai mare pe bugetele naţionale pentru sănătate, rămâne alimentaţia năsătoasă.
Statisticile arată o creştere alarmantă în rândul copiilor a consumului de alimente de tip fast food și de băuturi răcoritoare care conțin foarte mult zahăr. Se renunță în schimb la mâncarea gătită în casă şi la fructe, legume şi lapte.
Adolescenții mănâncă în medie doar 30 şi în cel mai fericit caz doar 50 la sută din porția zilnică recomandată de fructe și legume.
Propunerea legislativă, dezbătută astăzi de membrii Parlamentului European și supusă mâine votului în plen, insistă chiar pe încurajarea consumului de lapte, fructe şi legume.
Programe europene de distribuție a laptelui în școli au fost stabilite încă din 1977 și sunt în derulare în momentul de față în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Din anul 2009 a fost introdus un alt program, de încurajare a consumului de fructe, adoptat de 25 de state membre.
Textul, aflat astăzi în atenția europarlamentatilor, prevede o finanţare mai bună pentru aceste două scheme şcolare, în paralel cu lecții mai ample despre beneficiile unei alimentații sănătoase.
În forma actuală, agreată în decembrie de Parlament şi de miniştrii de resort din statele membre, documentul pune accentul pe o utilizare cât mai eficientă a fondurilor europene şi pe distribuirea echitabilă a banilor între statele membre. Finanţarea ar urma să se facă ținând cont de numărul de copii cu vârste între șase și zece ani dintr-un stat membru și de gradul de dezvoltare a regiunilor.
S-ar asigura astfel, arată documentul, un ajutor mai mare pentru regiunile mai puțin dezvoltate, dar şi pentru cele care nu pot asigura întotdeauna din surse proprii legume și fructe în școli, ceea ce implică costuri mai mari cu transportul și depozitarea.