Programe de informare privind drepturile cetăţenilor din UE
Anul european al cetăţenilor 2013 este dedicat drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al UE şi astfel sunt încurajate dialogurile dintre toate nivelurile administraţiei.
Articol de Adriana Leu, 16 August 2013, 13:26
În anul european al cetăţenilor, Uniunea Europeană organizează mai multe întâlniri cu cetăţenii, pentru a-i informa despre drepturile pe care le au şi pentru a afla părerea lor despre politicile comunitare.
De la începutul anului, comisarii europeni au participat la numeroase dezbateri deschise pe tema viitorului Uniunii Europene, găzduite de oraşe mai mari sau mai mici de pe întregul continent.
Programul următoarei perioade include încă 20 de evenimente de agest gen, astfel că cetăţenii europeni care doresc să îşi spună părerile despre cum arată Europa în care vor să trăiască şi despre aşteptările pe care le au de la Uniunea Europeană, sau să afle mai multe detalii despre drepturile lor, au timp suficient să adreseze în direct întrebări unui comisar european, sau le pot posta pe pagina de internet a Comisiei Europene şi să urmărească on-line discuţiile.
Următoarele întâlniri prevăzute în program vor avea loc pe 13 septembrie la Namur în Belgia, pe 14 la Tallinn în Estonia, iar pe 16 la Trieste în Italia.
Audio: 74 % din cetăţeni se consideră „europeni”, însă 42 % nu ştiu ce drepturi derivă de aici, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Românii vor avea şi ei ocazia să participe la dezbateri, programate pentru data de 28 octombrie, la Bucureşti, unde va fi prezent comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Anul european al cetăţenilor 2013 este dedicat drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al Uniunii Europene, astfel că – mai mult ca oricând - sunt încurajate dialogurile dintre toate nivelurile administraţiei publice, societatea civilă şi întreprinderi.
Concluziile discuţiilor vor contribui la definirea unei viziuni despre cum ar trebui să fie Uniunea Europeană în 2020.
Într-un comunicat al Comisiei Europene se precizează că menţinerea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimităţii democratice a Uniunii.
Dealtfel, deseori europenii consideră că nu sunt destul de bine informaţi cu privire la drepturile lor în calitate de cetăţeni ai blocului comunitar.
Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru , 74 % din cetăţeni se consideră „europeni”, însă 42 % nu ştiu ce drepturi derivă de aici.
Reuniunile publice organizate de Comisia Europeană sunt privite ca o ocazie potrivită pentru remedierea acestui aspect, dar şi un prilej de a afla care sunt părerile lor despre viitoarele evoluţii ale Uniunii Europene.
Un obiectiv principal al dialogurilor îl reprezintă şi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.