Program european de cercetare şi inovare
Programul numit Horizon 2020 prevede fonduri de aproape 80 de milioane de euro pentru susţinerea inovării în perioada 2014 - 2020.
Articol de Adriana Leu, 10 Iulie 2013, 11:38
Comisia Europeană prezintă miercuri un pachet de măsuri privind investiţiile în domenii vitale pentru viitorul Europei.
Europa are nevoie de investiţii în cercetare şi inovare pentru a înregistra creşterea economică atât de necesară şi pentru a combate şomajul prin crearea de noi locuri de muncă în sectoarele aflate în plină dezvoltare sau a celor emergente - este convingerea instituţiilor europene.
Astfel că blocul comunitar are un program axat direct pe cercetare şi inovare.
Numit Horizon 2020 acesta prevede fonduri de aproape 80 de milioane de euro pentru susţinerea inovării în perioada 2014 - 2020.
Investiţiile în cercetare şi inovare în sectoarele esentiale pentru economia şi societatea europeană se ridică la mai multe miliarde de euro, iar pachetul de măsuri prezentat miercuri de Comisia Europeană va asigura finanţarea din parteneriate public-private în domenii ce includ lansarea de medicamentele inovatoare şi aeronautica.
Audio: Fonduri pentru susţinerea inovării.
Sprijinul financiar acordat în cadrul viitorului program european de cercetare şi inovare, Horizon 2020, va permite strângerea de fonduri suplimentare provenite din industrie şi din partea statelor membre.
Parteneriatele oferă soluţii pentru unele dintre cele mai importante provocări ale momentului, precum reducerea emisiilor de carbon sau crearea unei noi generaţii de antibiotice.
Pachetul include şi propuneri de centralizare a resurselor statelor membre necesare dezvoltării de noi tratamente folositoare luptei împotriva bolilor cauzate de sărăcie; pentru dezvoltarea tehnologiilor competitive; dar şi pentru sprijinirea intreprinderilor mici şi mijlocii, sau pentru găsirea de soluţii care să-i ajute pe vârstnici şi pe cei cu dizabilităţi să traiască în siguranţa în propriile case.
În plus, pachetul de măsuri propune prelungirea unei iniţiative menite să centralizeze investiţiile în cercetare în domeniul gestionării traficului aerian, venită în sprijinul cerului unic european, aflat în discuţie de ceva timp.