Primul summit al Uniunii Europene pe problema bolilor cronice
Bolile cronice sunt responsabile pentru 86% din decesele înregistrate în Uniunea Europeană.
Articol de Victor Gheorghe, 03 Aprilie 2014, 11:42
La Bruxelles începe joi primul summit al Uniunii Europene pe problema bolilor cronice.
Conferința va reuni peste 400 de reprezentanți ai statelor membre, ai organizațiilor non-guvernamentale și alte părți interesate.
Vor fi prezenți lideri ai unor grupuri profesionale, oameni de afaceri, specialiști din mediul academic și factori de decizie din instituțiile europene.
Scopul conferinței este de a răspunde unor întrebări și de a elabora un set de recomandări.
Audio: Primul summit al Uniunii Europene pe problema bolilor cronice.
Principala întrebare este ce poate face Uniunea Europeană ca să reducă povara pe care bolile cronice o reprezintă pentru viața cetățenilor?
Cum se poate reduce presiunea la care sunt supuse sistemele de sănătate și cum pot fi folosite în modul cel mai eficient resursele disponibile?
Ce măsuri de prevenire trebuie luate și cum ar putea sprijini Uniunea Europeană acțiunile statelor membre în acest sens ?
Bolile cronice sunt responsabile pentru 86% din decesele înregistrate în Uniunea Europeană.
Două milioane de persoane mor în fiecare an de boli cardiovasculare și se estimează că 8% din populație are diabet.
Multe cazuri de boli cronice pot fi prevenite prin reducerea principalilor factori de risc (fumatul, abuzul de alcool, o alimentație necorespunzătoare și sedentarismul).
După cum scria comisarul pentru sănătate Tonio Borg, ”Uniunea Europeană este conștientă că această problemă nu poate fi ignorată și se angajează să ia măsuri. Forul comunitar dispune de politici corespunzătoare și de o legislație adaptată pentru a sensibiliza publicul și pentru a reduce riscurile. Este vorba despre abordarea factorilor de risc, investițiile în domeniul prevenției și consolidarea sistemelor de sănătate. Această colaborare a produs deja rezultate concrete.” – scria recent comisarul Tonio Borg în Buletinul informativ de specialiate al Uniunii Europene.
În acest an, Parlamentul European a adoptat Programul „Sănătate pentru creştere economică” (2014-2020), care este al treilea program multianual de acţiune al Uniunii Europene .
Acesta sprijină statele membre în vederea implementării reformelor necesare pentru a avea sisteme de sănătate inovatoare şi durabile.
De asemenea, se au în vedere creșterea accesului la asistenţă medicală și promovarea unor acțiuni de prevenire a bolilor, inclusiv prin protejarea cetăţenilor europeni împotriva ameninţărilor transfrontaliere.