Prevenirea radicalizării și recrutării cetățenilor europeni
Parlamentul European face propuneri concrete pentru prevenirea radicalizării și recrutării cetățenilor europeni de către organizații teroriste.
Articol de Victor Gheorghe, 16 Iulie 2015, 11:36
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European va lua azi în discuţie un proiect de rezoluţie motivat de realitate.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 5.000 de cetățeni europeni s-au alăturat unor organizații teroriste.
Ei au aderat, în special, în organizația Statul Islamic din Irak și Siria, iar fenomenul este în continua creştere.
De asemenea, atacurile teroriste comise la Paris, Copenhaga și Tunis la începutul acestui an scot în evidență faptul că prezența și deplasarea unor luptători străini pe teritoriul european reprezintă o amenințare la adresa securității.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
În aceste condiţii, Paralamentul European consideră că prevenirea radicalizării și recrutării cetățenilor europeni de către organizații teroriste ține în principal de competența statelor membre, dar este necesară o abordare comună la nivel european.
Închisorile rămân un mediu propice pentru răspândirea ideologiilor radicale. De aceea, se recomandă statelor membre să recurgă la izolarea deținuților radicalizați din închisorile lor, pentru a împiedica ca ceilalți deținuți să fie supuși unor presiuni. Nu în ultimul rând se insistă ca preoții din închisori să fie instruiți și recrutați în mod adecvat, pentru a contrabalansa discursul radical.
O altă platformă de comunicare extrem de importantă şi în acest caz este internetul.
Parlamentul European reamintește că internetul este un factor considerabil de accelerare a radicalizării cetățenilor europeni, deoarece permite o difuzare extinsă și rapidă a mesajelor de ură și de apologie a terorismului.
În proiectul de rezoluţie se menţionează că statele membre ar trebui să aibă în vedere posibilitatea de a aplica sancțiuni penale companiilor din mediul online care nu reacționează la difuzarea pe platformele lor a unor mesaje ilegale sau care fac apologia terorismului.
Mai mult, internetul reprezintă o platformă eficace pentru difuzarea unui contradiscurs care să promoveze idei opuse urii și apologiei terorismului – se mai arată în proiectul de rezoluţie.
Nu în ultimul rând, statele membre sunt încurajate să introducă o instruire specializată a personalului didactic, astfel încât acesta să fie capabil să depisteze eventualele modificări suspecte de comportament și să adopte o atitudine adecvată pentru a sprijini tinerii vulnerabili care ar putea fi recrutați de organizațiile teroriste.