Preţul ţigărilor electronice ar urma să crească în Uniunea Europeană
Spre deosebire, pentru ţigările clasice reglementările europene impun accize de cel puţin 57 la sută din preţul unui pachet.
Articol de Costin Grigore, 08 Martie 2016, 09:01
Preţul ţigărilor electronice ar urma să crească în Uniunea Europeană.
Un proiect, ce se află astăzi pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe comunitari, cere Comisiei ca acestea să fie suspuse aceluiaşi regim de impozitare precum ţigările clasice.
În prezent în majoritatea statelor membre ţigările electronice nu sunt accizate, iar producătorii şi comercianţii plătesc doar TVA.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Spre deosebire, pentru ţigările clasice reglementările europene impun accize de cel puţin 57 la sută din preţul unui pachet.
Miniştrii de Finanţe din statele membre consideră că aceeaşi politică ar trebui să se aplice şi în cazul ţigărilor electronice, potrivit unui document pe care urmează să-l aprobe astăzi.
Ei susţin că diferenţele de reglementare pot provoca discordanţe serioase pe piaţa unică.
Încă din decembrie anul trecut, Comisia avertiza într-un raport că incapacitatea de a armoniza regimul accizelor ar putea avea implicaţii bugetare semnificative pe termen lung pentru statele membre. În plus, spune Bruxelles-ul, piaţa acestor produse, care folosesc aburul şi nu fumul pentru a aduce nicotina în plămânii oamenilor, este în creştere.
Anul trecut vânzările globale de ţigări electronice au fost de aproximativ 7 miliarde şi jumătate de euro, iar potrivit estimărilor, în 10-15 ani această piaţa o va depăşi pe cea a ţigărilor cu tutun.
Aceste cifre sunt susţinute şi de un sondaj recent Eurobarometru care a constatat că 12 la sută dintre consumatorii din Uniune au încercat ţigările electronice, iar două procente le folosesc în mod regulat. Sunt numere mari raportate la populaţia de peste 500 de milioane a Uniunii Europene.
Un alt argument, adus de ţările care susţin creşterea taxelor aplicate ţigărilor electronice, precum Franţa, este că astfel s-ar putea atinge obiectivele europene de sănătate publică.
Însă opiniile medicale sunt încă împărţite şi folosite ca argumente de diferitele grupuri de interese. Pe de o parte sunt cei care susţin că ţigările electronice sunt o inovaţie ce poate preveni decesele cauzate de fumat, fiind o alternativă mai puţin dăunătoare decât tutunul. În plus ar ajuta oamenii să renunţe la fumat definitiv.
Sau că, dimpotrivă, tigările electronice îi încurajează pe tineri să înceapă să fumeze, spun cei care fac lobby la Bruxelles pentru reguli mai stricte în domeniu. Iar ţigările electronice nu ar fi atît de lipsite de riscuri precum susţine industria care le produce.
Sunt studii care arată că vaporii inhalaţi conţin substanţe cancerigene precum formaldehida sau urme de metale grele.
De aceea următorii paşi pe care ar urma să-i facă Comisia Europeană după ce miniştrii aprobă propunerea de astăzi sunt realizarea unor studii medicale şi de impact, precum şi a unei consultări publice. Şi abia după aceea, anul viitor, executivul comunitar ar urma să elaboreze iniţiativa legislativă privind accizarea ţigărilor electronice.