Preşedintele PE Martin Schulz primește Premiul Internaţional Charlemagne
Premiul Internaţional Charlemagne 2015, oferit de oraşul german Aachen şi ajuns la cea de-a 57-a ediţie va fi acordat preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.
Articol de Arina Petrovici, 14 Mai 2015, 09:01
Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz va primi joi Premiul Internaţional Charlemagne 2015, oferit de oraşul german Aachen şi ajuns la cea de-a 57-a ediţie.
Premiul Internaţional Charlemagne 2015 îl recompensează pe preşedintele Parlamentului European Martin Schultz, văzut de juriu ca “un proeminent mentor al Europei unite, care a câştigat o recunoaştere importantă şi de durată în urma eforturilor sale de a consolida instituţia parlamentului şi legitimitatea democratică în Uniunea Europeană”.
Jürgen Linden, preşedintele board-ului Premiului Charlemagne, reţine, în motivarea sa: “Democraţia are nevoie de argumente. La fel, şi vizibilitatea. Pentru a ajunge la cel mai bun rezultat; pentru că argumentele scot la iveală alternative. Când Martin Schulz vorbeşte despre felul în care îşi înţelege funcţia – se mai arată în motivarea juriului – devine evident de la început faptul că el doreşte să fie un preşedinte care să lupte, în faţa Parlamentului, pentru respectarea Executivului, că se implică personal atunci când interesele cetăţenilor sunt în pericol şi că vrea să îi înfrunte pe toţi cei care cred că pot să obţină mai multă Europă cu mai puţin parlamentarism.”
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Juriul de la Aachen mai notează că Martin Schultz şi-a câştigat recunoaşterea ca unul dintre cei mai faimoşi lideri europeni odată cu primirea Premiului Nobel pentru Pace în numele Uniunii Europene, dar şi în Parlamentul israelian, când a declarat angajamentul clar al Europei, de susţinere a Israelului.
Martin Schulz s-a născut în 1955, într-o localitate din landul Renania de Nord-Westfalia, în familia unui poliţist local.
El nu are studii superioare; după şcoala primară, a urmat cursurile şcolii de gramatică de la Broinch, aparţinând unei congregaţii romano-catolice, fără să-şi ia bacalaureatul.
Apoi, tânărul Martin Schultz a lucrat ca librar, iar în 1982, şi-a deschis propria librărie, pe care a condus-o până în 1994.
În politică a intrat la 19 de ani, alăturându-se Tineretului Socialist.
În 1987, a fost ales primar al orăşelului Würselen, devenind, la 31 de ani, cel mai tânăr edil din landul Renania de Nord-Westfalia.
Din anul 1994, este europarlamentar, iar din ianuarie 2012 – preşedinte al Parlamentului European, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi după alegerile din 2014.