Preşedintele Comisiei Europene, discurs despre "Starea Uniunii"
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face, în discursul său, o evaluare a situaţiei actuale a Uniunii şi va expune, totodată, propunerile pentru viitor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Septembrie 2015, 10:18
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, rosteşte astăzi, la Strasbourg, în faţa Parlamentului European, primul său discurs despre „Starea Uniunii”.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face, în discursul său, o evaluare a situaţiei actuale a Uniunii şi va expune, totodată, propunerile pentru viitor.
Potrivit unui comunicat de presă, deputaţii se aşteaptă ca preşedintele Juncker - ales anul trecut în această funcţie, după scutinul european - să prezinte un bilanţ al realizărilor până în prezent, un plan care să cuprindă iniţiativele viitoare ale Comisiei şi o viziune pe termen lung asupra Uniunii.
Actuala criză a refugiaţilor, disfuncţionalităţile spaţiului Schengen, crizele din Grecia şi din Zona Euro, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, se află printre subiectele abordate.
Audio: Agenda Europeană. Euranet Plus.
Discursul şefului executivului comunitar va fi urmat de o dezbatere parlamentară, în care deputaţii îşi vor prezenta propriile analize şi propuneri şi îşi vor exprima aşteptările faţă de Programul de lucru pe 2016 al Comisiei. Iar, în final, preşedintele Comisiei Europene va răspunde întrebărilor şi intervenţiilor euro-parlamentarilor.
Liderii grupurilor parlamentare au postat scurte aprecieri pe pagina de internet a Parlamentului European, în avanpremiera şedinţei de astăzi.
Astfel, în opinia liderului popularilor europeni, Manfred Weber, „niciodată nu au fost mai mari provocările cărora trebuie să le facă față Europa, iar problemele europene au nevoie de soluţii europene.”
La rândul său, liderul socialiştilor europeni, Gianni Pittella, spune că speră să audă soluții practice și realiste de la domnul Juncker. „Țările europene trebuie să ajute în criza imigrației, însă un sistem obligatoriu de relocare riscă să intensifice criticile ce au caracterizat criza în ultimele săptămâni”, în opinia europarlamentarului italian.
„Reacția haotică și pe alocuri inumană la criza refugiaților din Europa este o amenințare clară la adresa valorilor comune pe care este bazată Uniune. Lipsa de solidaritate exacerbează criza umanitară pentru care avem o responsabilitate comună” - este de părere şi liderul verzilor, Philippe Lamberts.
Dezbaterea “Starea Uniunii” este o componentă importantă a funcţiei Parlamentului de supraveghere democratică a activităţii Comisiei. Aceast discurs a fost rostit prima dată pe 7 septembrie 2010, de preşedintele de atunci al Comisiei, José Manuel Barroso, cel care a şi inaugurat această tradiţie.