Președintele CE: UE nu se va mai extinde în următorii 5 ani
Jean Claude Juncker a spus că, deşi statele din Balcani au nevoie de o perspectivă europeană, în mandatul său, respectiv în următorii cinci ani, în UE nu va intra nicio ţară.
16 Iulie 2014, 12:34
Schimbarea executivului comunitar, începută de la vârf, prin desemnarea lui Jean Claude Juncker în fruntea Comisiei, aduce în prim-plan priorităţile pe termen scurt şi mediu ale Bruxelles-ului.
Jean Claude Juncker a vorbit deja despre câteva direcţii pe care executivul comunitar va merge în următorii ani.
Discursul său s-a concentrat pe probleme de politică externă, chestiuni economice, în special consolidarea monedei euro sau problemele sociale cărora Bruxelles-ul va trebui să le facă faţă.
Jean Claude Juncker a precizat că, deşi statele din Balcani au nevoie de o perspectivă europeană, în mandatul său, respectiv în următorii cinci ani, în Uniune nu va intra nicio ţară.
Audio: Președintele CE: UE nu se va mai extinde în următorii 5 ani.
El a explicat că este imposibil pentru statele candidate să îndeplinească toate criteriile de aderare în acest interval de timp.
Apoi, Juncker s-a declarat un susţinător necondiţionat al monedei euro. În opinia sa, moneda unică protejează Europa, nu o dezbină.
Totodată, viitorul preşedinte al Comisiei va avea între priorităţi coordonarea politicilor economice în Uniune şi crearea de noi plase de siguranţă, cum ar fi un buget propriu al zonei euro.
Mobilitatea forţei de muncă, prioritate
Mobilitatea forţei de muncă, pe fundalul unui şomaj record este o altă prioritate – sub riscul dumpingului social însă, fenomen pe care Comisia va trebui să-l controleze.
În trecut, pe vremea când era la conducerea Eurogrupului, Juncker a propus un salariu minim comun în statele din zona euro, ca parte a unui pachet de drepturi sociale minime. Tema este reluată acum , când fostul premier luxemburghez propune, din nou, un venit garantat minim.
În esenţă, noul preşedinte la Comisiei doreşte o Uniune reformată, proaspătă, stabilă şi capabilă să ţină pasul cu ceilalţi competitori.
Atragerea investiţiilor, inclusiv din mediul privat, rămâne una din priorităţi.
Ar urma să se investească masiv în întreprinderile mici şi mijlocii şi în sectorul energiei regenerabile: Jean Claude Juncker vede chiar Uniunea lider mondial în domeniu. Piaţa internă va fi consolidată, însă strict prin respectarea standardelor sociale.
Nu în ultimul rând, activitatea ar urma să fie ceva mai transparentă , inclusiv prin publicarea registrului lobby-ului, iar Comisia ar urma să se procupe mai mult de respectarea drepturilor omului.
Noul executiv comunitar îşi va definitiva componenţa în perioada următoare şi îşi va începe treaba în toamnă.
O bună parte din obiective sunt trasate în strategia Europa 2020.
A new start for Europe: @JunckerEU's agenda for Jobs, Growth, Fairness & Democratic Change http://t.co/tjkdfGhrlO#EC2014
— European Commission (@EU_Commission) July 15, 2014