Premiul pentru jurnalism în domeniul sănătăţii, la a 5-a ediţie
Potrivit Comisiei Europene, temele pentru premiul din acest an sunt prevenirea bolilor, îngrijirea sănătăţii, sistemele de sănătate şi drepturile pacienţilor.
Articol de Adriana Leu, 27 August 2013, 12:19
Comisia Europeană a lansat o nouă ediţie a concursului care recompensează excelenţa în jurnalismul în domeniul sănătăţii.
Jurnaliştii din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene îşi pot depune articolele până la 30 septembrie.
Premiul pentru jurnalism, ajuns la cea de-a cincea ediţie, a fost creat pentru a stimula şi răsplăti jurnalismul de calitate, care contribuie la creşterea gradului de informare a cetăţenilor europeni, în privinţa sănătăţii, a felului în care aceasta poate fi îmbunătăţită, sau contribuie la popularizarea drepturilor de care beneficiază pacienţii.
Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a evidenţiat rolul esenţial pe care îl au jurnaliştii în transmiterea mesajelor legate de sănătate către cetăţenii europeni, indiferent că tema materialelor jurnalistice se referă la ce poate fi făcut pentru menţinerea sănătăţii sau cum funcţionează sistemul de sănătate.
Audio: Premiile Uniunii Europene pentru jurnalism în domeniul sănătăţii, în valoare de 6.500, 4.000, respectiv 2.500 de euro.
Potrivit Comisiei Europene, temele pentru premiul din acest an sunt prevenirea bolilor, îngrijirea sănătăţii, sistemele de sănătate şi drepturile pacienţilor.
Subiectele specifice ale ediţiei se referă la preocupări majore ale momentului, cum ar fi asistenţa medicală transfrontalieră; bolile rare; donarea şi transplantul de organe; forţa de muncă în domeniu; bolile cronice; vaccinurile antigripale şi imunizarea copiilor, dar şi îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate.
Premiile Uniunii Europene pentru jurnalism în domeniul sănătăţii sunt în valoare de 6.500, 4.000, respectiv 2.500 de euro.
La concurs se pot însrie jurnalişti din cele 28 de state membre ale blocului comunitar, însă termenul limită de înregistrare a materialelor este 30 septembrie.
Selecţia se va face, într-o primă etapă, de un juriu naţional al fiecarei ţări, format din jurnalişti şi experţi în sănătate publică, prezidaţi de un reprezentant al Comisiei Europene.
După ce fiecare juriu va selecta câte un finalist naţional, un juriu comunitar va selecta cei trei câştigători ai Uniunii Europene.
Este bine de ştiut însă că cei 28 de finalişti vor fi invitaţi la Bruxelles, la începutul anului viitor, pentru decernarea premiului.
Mai multe amănunte despre regulile acestui concurs sunt postate pe pagina de internet a Comisiei Europene.