Premiul Orizont “pentru o mai bună folosire a antibioticelor”
Un milion de euro au primit inventatorii unui test care permite distingerea rapidă a infecţiilor virale de cele bacteriene.
Articol de Arina Petrovici, 08 Februarie 2017, 11:53
Comisia Europeană a premiat mai multe proiecte ambiţioase de cercetare în domeniul sănătăţii.
Un milion de euro au primit inventatorii unui test care permite distingerea rapidă a infecţiilor virale de cele bacteriene.
Oamenii se confruntă cu o rezistenţă crescândă la antibiotice, iar autorităţile sanitare din întreaga lume încearcă să limiteze utilizarea abuzivă a acestora.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Universitatea belgiană din Louvain, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a decernat Premiul Orizont “pentru o mai bună folosire a antibioticelor”, în valoare de un milion de euro, iar comisarul pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis – Premiul pentru sănătate ONG-urilor care luptă împotriva rezistenţei la antimicrobiene.
Prima distincţie a recompensat un test care permite diagnosticarea, în mai puţin de 10 minute, a unei infecţii bacteriene şi care e capabil să determine dacă un pacient poate, fără niciun risc, să fie tratat fără antibiotic. T
estul – uşor de folosit, doar prin recoltarea unei picături de sânge din vârful degetului – va fi disponibil cel mai târziu anul viitor şi a fost creat de cercetători suedezi şi olandezi.
Comisarul Moedas a folosit momentul pentru a atrage din nou atenţia asupra ameninţării la adresa sănătăţii pe care o constituie utilizarea excesivă a antibioticelor.
Acestea se folosesc – a reamintit el – doar în cazul infecţiilor bacteriene şi nu în cele virale, unde sunt ineficiente şi inutile.
Trei ONG-uri care s-au dedicat combaterii rezistenţei la antimicrobiene au primit Premiul european pentru sănătate.
Premiul I, în valoare de 20.000 de euro, a fost atribuit Biroului European al Uniunii Consumatorilor, pentru campania sa “De la fermă în furculiţă”, care a sensibilizat publicul, explicând pericolele folosirii abuzive a antibioticelor, atât în cazul creşterii animalelor, cât şi în medicina umană.
Celelalte două premii, de 15, respectiv, 10.000 de euro, au mers către organizaţii non-guvernamentale care promovează acţiuni în vederea “salvării” antibioticelor prin administrarea lor eficientă, prin urmare, riguroasă. Vytenis Andriukaitis a subliniat că, atât în calitate de comisar pentru sănătate, cât şi de fost doctor, prioritatea sa “zero”este să împiedice această ameninţare latentă să se transforme într-un veritabil coşmar pentru sănătatea publică.
Rezistenţa la antibiotice este un pericol global tot mai mare, care grevează deopotrivă societatea şi economia.
Dacă nu se acţionează împotriva sa, poate provoca, la nivel mondial, până în 2050, milioane de decese anual şi pierderi de peste 90.000 de miliarde de euro.
Este şi motivul pentru care această ameninţare a devenit o prioritate politică a Uniunii Europene.