Premiul Nobel pentru pace, decernat UE, expus vizitatorilor
Valoroasa medalie, dar şi diploma, vor fi expuse până la 6 octombrie, în Planetarium, care este centrul pentru vizitatori al Parlamentului de la Bruxelles.
Articol de Adriana Leu, 20 August 2013, 13:24
Premiul Nobel pentru pace, decernat Uniunii Europene, poate fi admirat de cetăţenii europeni.
Premiul Nobel pentru Pace de anul trecut a fost decernat Uniunii Europene în semn de recunoaştere a contribuţiei sale, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.
La ridicarea distincţiei, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a subliniat că premiul aparţine tuturor europenilor, astfel că, cetăţenii pot vedea acum distincţia, expusă în Planetarium, care este centrul pentru vizitatori al Parlamentului de la Bruxelles.
Valoroasa medalie, dar şi diploma, vor fi expuse până la 6 octombrie, europenii fiind invitaţi să semneze şi într-o carte de oaspeţi interactivă.
Planetariumul îi ajută într-un mod deosebit pe copii, dar şi pe adulţi, să afle mai multe informaţii despre Parlamentul European.
Audio: Premiul Nobel pentru pace, decernat Uniunii Europene, poate fi admirat de cetăţenii europeni.
Aplicaţii multimedia interactive prezintă istoria integrării europene şi impactul acesteia asupra vieţii cotidiene. Informaţiile sunt în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, iar intrarea este liberă.
Instituţia nu a uitat nici de persoanele cu dizabilităţi, astfel că toate echipamentele sunt concepute pentru a răspunde nevoilor acestora.
Un ecran digital panoramic de 360° îi poziţionează pe vizitatori în centrul activităţii Parlamentului European, astfel încât aceştia să aibă acces la cât mai multe informaţii despre eurodeputaţi, sau despre contribuţia Uniunii Europene în evoluţia fiecărui stat membru.
Şi pentru că suntem în anul dedicat cetăţenilor europeni, marturii ale acestora despre semnificaţia blocului comunitar pot fi ascultate de doritori.
În plus, un tunel cu voci permite vizitatorilor să descopere patrimoniul multilingvistic al Europei, iar o aplicaţie permite explorarea celor 3 sedii: de la Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg.
Parlamentul European are în vedere şi deschiderea unui centru care se va axa pe evenimentele majore din istoria Europei şi va prezenta puncte de vedere diferite asupra istoriei.
Casa Istoriei Europene de la Bruxelles, care va fi inaugurat în toamna lui 2015, va fi un forum pentru reflecţie şi dezbatere.
Aici, informaţiile despre istoria europeană vor fi prezentate în cele 24 de limbi, în aşa fel încât să satisfacă aşteptările fiecărui vizitator în parte, indiferent dacă acesta are sau nu cunoştinţe aprofundate de istorie.