Premiile UE pentru femeile antreprenor din domeniul cercetării si inovării
Anunţul celor trei câştigătoare va fi făcut joi de Comisarul european pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare, Carlos Moedas, în cadrul unei ceremonii speciale.
Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Martie 2016, 09:53
La Bruxelles vor fi anunţate joi cele trei câştigătoare ale Premiilor Uniunii Europene pentru femeile antreprenor cu rezultate deosebite în domeniul cercetării si inovării.
Anunţul va fi făcut de Comisarul european pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare, Carlos Moedas, în cadrul unei ceremonii speciale.
Europa are nevoie urgentă de cât mai multe inovaţii pentru a rămâne competitivă pe pieţele internaţionale în următoarele decenii. Iar faptul că un mare număr de femei care lucrează în domeniul cercetării şi au un nivel foarte înalt de educaţie nu iau în calcul o carieră antreprenorială înseamnă că o uriaşă sursă de idei inovatoare rămâne nefolosită.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Se ştie că premiile au un mare potenţial de recunoaştere a realizărilor şi de promovare a unor noi modele.
De aceea, Comisia a creat în anul 2011 Premiile Uniunii Europene pentru Femeile Inovatoare. Această competiţie încurajează doamnele să folosească beneficiile comerciale şi de afaceri aduse de propriile lor proiecte de cercetare pentru a deveni antreprenoare. Ediţia de anul acesta este a treia, după cele din 2011 şi 2014.
Premiile se adresează acelor doamne care au înfiinţat sau co-înfiinţat o companie şi - fie ele însele fie aceste companii - au primit finanţare europeană pe domeniul Cercetare-Inovare.
Participantele trebuie să fi dovedit atât excelenţă în domeniul cercetării ştiinţifice, cât şi aptitudini de oameni de afaceri, pentru a-şi putea înfiinţa şi conduce propriile întreprinderi inovative. Nu sunt premiate proiecte ale viitorului, ci rezultate concrete obţinute deja de candidate.
Anul acesta au ajuns în finală 9 din cele 64 de candidate. Ele au aplicat în companiile create inovaţii dintr-o mare varietate de domenii, în special biotehnologia şi biochimia, dar şi tehnologia comunicaţiilor şi a informaţiilor.
Un juriu - compus din experţi de înalt nivel din mediile de afaceri, antreprenoriale şi academice, numiţi de Comisie – va selecta cele trei premiante pe baza unor criterii clare:
- originalitatea şi vandabilitatea produsului sau serviciului creat;
- impactul economic, măsurat prin numărul de ţări membre sau nemebre în care produsul este vândut
- conţinutul ştiinţific al produsului
- şi împactul societal, adică potenţialul acestui produs sau serviciu de a ajuta Europa să facă faţă unei provocări sociale puternice, spre exemplu îmbătrânirea populaţiei, încălzirea globală, curăţarea apei au energia regenerabilă.
Cele trei câştigătoare de anul acesta vor primi premii în valoare de 100.000, 50.000 şi respectiv 30.000 de euro.