Poziţia UE la Conferinţa ONU privind schimbările climatice
Conferinta este considerata ultima şansa pentru ca liderii lumii sa ia decizii care sa opreasca o schimbare catastrofala a vremii.
Articol de Costin Grigore, 18 Septembrie 2015, 12:35
Miniştrii europeni ai Mediului se vor întâlni astăzi pentru a pregăti poziţia Uniunii la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, care are loc la Paris în decembrie.
Conferinta este considerata ultima şansa pentru ca liderii lumii sa ia decizii care sa opreasca o schimbare catastrofala a vremii.
Schimbarea climei......este percepută de tot mai mulţi dintre noi drept o realitate.
O vară mai caldă, prelungită pană în a doua parte a lui septembrie, dublată de o lungă secetă este ceea ce am simţit în acest an. Iar meteorologii estimează că la nivel global vor urma doi ani şi mai calzi.
Perioadele de secetă şi valurile de căldură ar putea continua, în timp ce alte zone ale planetei vor fi traversate de furtuni si uragane extreme.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Apoi topirea gheţarilor scade salinitatea oceanelor şi modifică traseele curenţilor care reglează temperatura uscatului. Urmarile se simt deja - iernile sunt mai aspre în nord-estul Americii şi în vestul Europei.
Dar liderii mondiali reacţionează lent la aceste schimbări. Deşi, din a doua jumătate a anilor 90 şi-au dat seama că sunt necesare reglementări mai stricte pentru a putea reduce emisiile cu efect de seră.
Au urmat apoi mai multe acorduri şi amendamente, respectate doar parţial, iar acum mai sunt mai puţin de trei luni pană la Conferinţa de la Paris şi încă se portă negocieri.
Reuniunea, programată între 30 noiembrie şi 11 decembrie, este considerata ultima şansa pentru ca liderii lumii sa ia decizii care sa opreasca o schimbare catastrofala a vremii.
Scopul noului acord este de a reduce emisiile în ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare la un nivel care va ţine încălzirea globală sub 2 ° C. Acordul ar trebui pus în aplicare începând cu anul 2020.
Uniunea Europeană, care şi-a stabilit deja obiectivele, este nemulţumită de ritmul lent al negocierilor.
Şi nu va semna orice fel de acord, a avertizat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker:
"Trebuie sa actionam acum, pentru ca nu avem timp de pierdut si de aceea vreau ca Uniunea Europeana si statele membre sa fie cat se poate de ambitioase in perspectiva conferintei de la Paris (...) Cred ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa semneze orice acord. Prioritatea noastra trebuie sa fie adoptarea unui acord global ambitios, robust si cu putere juridica obligatory. Aceasta este datoria europenilor si trebuie sa luptam pentru ea si sa luam atitudine in fata celor care nu impartasesc aceasta viziune", a spus Jean Claude Juncker.
Poziţia Uniunii Europeane este ghidată de cadrul pentru climă şi energie, adoptat în persepectiva anului 2030. Stabileşte un obiectiv ambiţios de reducere cu 40 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră, în toate statele membre.
Pentru indelinirea acestei ţinte a fost modificat recent şi sistemul de comercializare a cotelor de emisii de carbon, cunoscute sub numele de certificate verzi.
Acest lucru va ajuta nu numai la reducerea poluării aerului, dar va face UE mai puţin dependentă de combustibilii fosili.
În plus programele executivului de la Bruxelles încurajează deja inovarea şi utilizarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon.
Uniunea consideră că toate acestea sunt exemple ce pot fi urmate.