Posibile noi reguli de acordare a vizelor pentru cetăţenii statelor terțe
Parlamentarii europeni votează o modificare a regulilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii statelor terţe.
Articol de Victor Gheorghe, 15 Decembrie 2016, 09:14
Parlamentarii europeni reuniţi în plen la Strasbourg vor supune la vot, astăzi, o modificare a regulilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii statelor terţe.
Autorii propunerii legislative consideră că este necesară o revizuire a mecanismului de suspendare a vizelor, pentru ca acesta să devină mai suplu şi mai flexibil. Iniţiativa este motivată de evoluţia situaţiei politice şi a migraţiei, în special având în vedere procedurile succesive de liberalizare a vizelor.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Desigur, nu sunt trecute cu vederea elemente care să-i permită Uniunii Europene să răspundă unor circumstanţe cu particularităţi diferite cauzate de mai mulţi factori. Printre aceste situaţii este luată în calcul creşterea bruscă a numărului resortisanţilor din ţări terţe aflaţi ilegal pe teritoriul uniunii.
O altă situaţie care ar impune suspendarea vizelor este ameninţarea la adresa securităţii europenilor.
Potrivit expunerii de motive, legislatorul consideră că această flexibilizare a regulamentelor trebuie să fie însoţită de un set solid de garanţii şi de protejarea drepturilor omului, precum şi de rapoarte şi statistici prezentate de agenţiile europene şi de forţele şi organismele de securitate competente.
Numai aşa vor putea fi garantate drepturile cetăţenilor din ţările terţe şi protejate principiile politicii comunitare a vizelor.
Ca principiu, Parlamentul European consideră că este necesar şi adecvat din punct de vedere juridic să fie implicat în luarea deciziilor, deoarece reimpunerea vizelor pentru cetăţenii unor ţări terţe este una dintre cele mai severe măsuri politice care pot fi aplicate.
În conformitate cu cele menţionate, iniţiatorii spun că trebuie modificat mecanismul de suspendare în ceea ce priveşte utilizarea actelor delegate.
Acesta trebuie să fie adaptat la hotărârea din 16 iulie 2015 a Curţii de Justiţie, care s-a pronunţat deja cu privire la acest subiect în legătură cu mecanismul de reciprocitate.
Aceste mecanisme reprezintă cele două faţete ale aceleiaşi monede, elemente de reechilibrare legislativă şi politică cu efecte similare şi ale căror proceduri trebuie prin urmare armonizate.
Politica vizelor reprezintă o temă fundamentală pentru Uniunea Europeană, având repercusiuni în ceea ce priveşte atât acţiunile externe, cât şi securitatea internă. Importanţa sa este atât de mare, încât tratarea sa este clar reglementată ca fiind o competenţă partajată între colegiuitori prin intermediul procedurii legislative ordinare.