Posibile noi proceduri privind insolvenţa întreprinderilor în UE
Noile propuneri europene pun accentul pe sprijinirea întreprinderilor viabile să supraviețuiască, protejând în același timp dreptul creditorilor de a-și recupera banii.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Iulie 2013, 14:46
Comisia lansează o consultare publică privind o abordare europeană în materie de insolvență a întreprinderilor.
Noua abordare europeană în materie de insolvenţă pune accentul pe sprijinirea întreprinderilor viabile să supraviețuiască, protejând în același timp dreptul creditorilor de a-și recupera banii.
Comisia își propune ca viitoarele proceduri să fie rapide și eficiente, atât în interesul debitorilor, cât și al creditorilor, și să contribuie la menținerea locurilor de muncă, să îi ajute pe furnizori să își păstreze clienții, iar pe proprietarii întreprinderilor să păstreze valoarea investițiilor făcute în întreprinderi viabile.
Audio: Abordare europeană în materie de insolvență a întreprinderilor.
În prezent există o propunere de modernizare a Regulamentului european privind insolvență.
Simpla revizuire a regulamentului nu poate rezolva însă cazurile transfrontaliere de insolvență, care se lovesc deseori de diferențele importante în ceea ce privește legislațiile naționale.
Aceste diferențe legislative pot crea, spun autoritățile de la Bruxelles, incertitudine juridică și un mediu de afaceri ostil.
Problemele principale țin de perioada necesară descărcării de obligații, necesară pentru închiderea întreprinderii falimentare, privită deseori drept crucială pentru posibilitatea de a reîncepe o afacere.
În prezent, perioada necesară închiderii unei întreprinderi falimentare variază în mod semnificativ pe teritoriul Uniunii, de la patru luni în Irlanda la peste șase ani în Cehia.
Consultarea vizează totodată normele care reglementează exercitarea profesiei de administrator judiciar.