Politicile UE în domeniul schimbărilor climatice şi al energiei
Pachetul prezentat miercuri de executivul de la Bruxelles va stabili noile obiective climatice şi energetice pentru 2030.
Articol de Arina Petrovici, 22 Ianuarie 2014, 10:34
Comisia Europeană a lansează miercuri cadrul pentru 2030 privind politicile Uniunii în domeniul schimbărilor climatice şi al energiei.
Pachetul prezentat miercuri de executivul de la Bruxelles va stabili noile obiective climatice şi energetice pentru 2030 în vederea îmbunătăţirii competitivităţii, siguranţei şi sustenabilităţii sistemului economic şi energetic al UE.
Se urmăreşte conferirea siguranţei statelor membre şi investitorilor şi sprijinirea eforturilor depuse pentru construirea unei economii mai competitive cu emisii scăzute de bioxid de carbon şi mai sigure din punct de vedere energetic.
Între principalele elemente ale cadrului figurează sursele de energie regenerabile, eficienţa energetică, un nou sistem de guvernanţă pentru atingerea acestor obiective precum şi o propunere de consolidare a sistemului comunitar de comercializare a cotelor de emisii.
Audio: Politicile UE în domeniul schimbărilor climatice şi al energiei.
Comunicarea în care este prezentat cadrul pentru 2030 este însoţită de un raport care evaluează principalii factori ce determină evoluţia preţurilor şi a costurilor în domeniul energiei şi compară preţurile din statele membre cu cele vehiculate de principalii parteneri comerciali.
Din 2008, când au fost stabilite obiectivele pentru 2020 în domeniul climei şi al energiei, multe coordonate au suferit schimbări ca urmare a impactului crizei economice şi financiare, a unor progrese tehnologice care au dus la producerea unor noi tipuri de energie, precum şi a evoluţiei preţurilor şi a progreselor înregistrate în cercetare.
Stabilind noi obiective pentru 2030 concomitent cu realizarea celor pentru 2020, UE oferă o perspectivă pe termen mai lung menită să garanteze claritate investitorilor, inovare sporită şi cerere pentru tehnologiile cu emisii scăzute de bioxid de carbon, dependenţă redusă de importul de combustibil fosil, dezvoltarea unor noi sectoare economice şi crearea de locuri de muncă, reducerea poluării aerului cu efecte benefice asupra sănătăţii.
În plus, UE va avea posibilitatea de a contribui constructiv la negocierile pentru semnarea unui nou acord internaţional privind schimbările climatice în 2015.