Politici de migrare eficiente şi durabile
Migraţia va fi una dintre principalele provocări cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următorii ani.
04 Februarie 2016, 09:36
Cercetători de top în domeniul migraţiei şi factori de decizie politică participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la o conferinţă care-şi propune să arate modul în care cercetarea poate contribui la conceperea unor politici de migrare eficiente şi durabile.
Europa se confruntă în prezent cu un aflux mare de refugiaţi şi migranţi, iar migraţia va fi una dintre principalele provocări cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următorii ani.
Fragilitatea multor ţări din întreaga lume, inclusiv a unora din vecinătatea Uniunii, duce la răspândirea fenomenului migraţiei, iar metodele noi şi ieftine de deplasare o fac mai uşoară. Europa ar avea nevoie de o abordare nouă pentru a gestiona această provocare printr-o modalitate larg acceptată.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Această abordare trebuie să fie susţinută de o strategie bazată pe o cercetare şi o cunoaştere cât mai bună a fenomenului.
Obiectivul acestei conferinţe, care se desfăşoară, astăzi şi mâine, la Bruxelles, este de a analiza şi demonstra modul în care cercetarea poate sprijini factorii de decizie politică în conceperea unor politici de migrare eficiente şi durabile.
În acest scop, vor fi prezentate şi evaluate rezultatele unor cercetări mai vechi şi mai noi privind migraţia – inclusiv cele referitoare la integrare şi migraţia circulară.
Vor fi analizate constatări relevante din domeiul ştiinţelor sociale şi al cercetării economice, dar şi probleme legate de sănătate şi schimbări climatice.
Conferinţa va fi structurată pe trei tematici, diferite dar legate între ele: integrarea migranţilor în societăţile şi economiile UE, asigurarea îngrijirilor de sănătate pe termen mediu şi lung pentru migranţi, şi legătura dintre schimbările climatice şi actualele şi viitoarele procese migratoare.
Identificarea viitoarelor nevoi de cercetare, atât imediate, cât şi pe termen lung, va fi o temă transversală pe tot parcursul conferinţei.
Direcţia Generală Cercetare şi Inovare, care a organizat această conferinţă, va prezenta în detaliu iniţiativa Science4Refugees, concepută pentru a identifica şi a oferi oportunităţi în cadrul Spaţiului European de Cercetare pentru refugiaţii cu pregătire ştiinţifică.
Evenimentul de la Bruxelles este interactiv, iar publicul şi vorbitorii vor putea purta un dialog fructuos cu privire la rolul cercetării în abordarea provocărilor actuale şi viitoare, pe care le ridică migraţia, atât pentru Europa, cât şi la nivel global.