Politica regională a Uniunii Europene
Dezbaterea "Politica regională a Uniunii Europene" este organizată în parteneriat de către reprezentanţa Comisiei Europene la Berlin şi Open Europe Berlin.
19 Iulie 2013, 13:18
Politica regională a Uniunii Europene este tema unei dezbateri care va avea loc vineri, la Berlin.
Dezbaterea, cu titlul „Politica regională a Uniunii Europene: motor de creștere economică sau risipă de bani?” este organizată în parteneriat de către reprezentanţa Comisiei Europene la Berlin şi Open Europe Berlin.
Cei din urmă reprezintă unul dintre cele influente forumuri de dezbateri, care îşi propune să găsească soluţii pentru reformarea politică şi economică a Uniunii Europene.
Evenimentul de vineri este organizat în contextul în care, în această perioadă, se poartă discuţii intense referitoare la felul în care va arăta politica de coeziune în perioada 2014-2020.
Audio: Dezbatere „Politica regională a Uniunii Europene: motor de creștere economică sau risipă de bani?"
Mai mult, luna trecută statele membre au ajuns, după negocieri dure, la un acord asupra
bugetului multianual al Uniunii pentru următorii şapte ani. Instrumentelor politicii de coeziune li s-au alocat 376 de miliarde de euro, respectiv mai mult de un sfert din suma totală.
Banii ar urma să fie folosiţi în principal pentru reducerea decalajelor între regiuni, în aşa fel încât să le asigure cetăţenilor din spaţiul comunitar egalitatea de şanse.
Fiecărui stat membru i s-au făcut deja recomandări specifice şi i-au fost trasate priorităţile de finanţare.
Recent, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn a atras atenţia că timpul este scurt şi a îndemnat statele membre să accelereze planificarea programelor care vor fi finanţate din fondurile structurale.
Apelul a fost făcut după ce Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European a votat o serie de măsuri care vor reforma profund domeniul.
Statele au acum obligaţia să pună la punct şi proiecte de acord de parteneriat.
Comisia a precizat deja că aşteaptă finalizarea lor până în luna decembrie, astfel încât programele de dezvoltare regională din 2014 să nu înregistreze întârzieri.
Conform Strategiei Europa 2020, Uniunea investeşte în toate regiunile din spaţiul comunitar.
Eforturi intense se fac mai ales în Europa Centrală şi de Est, unde decalajele sunt uriaşe.
Cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană este o zonă din Bulgaria.
În România, şase regiuni sunt între cele mai sărace 20 din întreaga Uniune.