Politica monetară a zonei euro discutată de Consiliul BCE
La ultima şedinţă a Băncii Centrale Europene, preşedintele Mario Draghi a anunţat că s-a decis menţinerea ratei de referinţă la euro la 0,5% pentru o perioadă lungă de timp.
01 August 2013, 11:06
Consiliul Băncii Centrale Europene se întruneşte joi, la Frankfurt, pentru a discuta politica monetară a zonei euro.
Consiliul guvernatorilor reevaluează politica monetară în cadrul primei întâlniri din fiecare lună.
Este o regulă stabilită încă din anul 2001. În consecinţă, la aceste întruniri se iau deciziile referitoare la dobânda cheie.
Acest indice poate fi însă modificat în fiecare moment dacă Banca Centrală este forţată de împrejurări.
La cea de-a doua reuniune din fiecare lună, Consiliul discută în principal probleme legate de alte atribuţii şi responsabilităţi ale Băncii şi ale eurosistemului.
Audio: Consiliul Băncii Centrale Europene se întruneşte joi, la Frankfurt.
Dobânda de referinţă sau dobânda cheie la care BCE acordă împrumuturi este la acest moment la un prag minim istoric de 0,5%.
În funcţie de nivelul acestui indicator se transmit semnalele în piaţă.--fb1
Băncile comerciale care se împrumută la o dobândă mică pot ulterior micşora propriile dobânzi şi susţine astfel creditarea.
La ultima şedinţă a BCE, preşedintele Mario Draghi a anunţat că s-a decis menţinerea ratei de referinţă la euro la 0,5% pentru o perioadă lungă de timp.
Dobânda cheie ar putea fi chiar scăzută şi mai mult în viitorul apropiat pentru a impulsiona creditarea şi creşterea economică, spunea Mario Draghi.
"Aceste decizii sunt în concordanţă cu presiunile inflaţioniste din zona euro. Ne aşteptăm ca ele să rămână mici în viitorul apropiat. Suntem în grafic cu ţinta fixată de a ţine inflaţia sub două procente. Politica monetară va rămâne adecvată atâta timp cât este necesar", a spus Mario Draghi.
În parelel cu deciziile de politică monetară, BCE le cere statelor membre să facă în continuare eforturi de reducere a deficitelor bugetare, dar şi să-şi drămuiască mai bine banii fără a creşte însă impozitele.
Mai multe voci din Europa sunt însă sceptice. Recent, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Bundsbank, a declarat că BCE nu poate rezolva criza din zona euro prin politica monetară pe care o trasează.
În context, susţine Jens Weidman, este nevoie de soluţii structurale la o criză structurală.