Platformă de luptă împotriva traficului de fiinţe umane
Un raport dat publicităţii în acest an de Comisia Europeană arată că în timp ce numărul victimelor a crescut cu 18% din 2008 până în 2010, condamnările au scăzut cu 13%.
Articol de Mihaela Mihai, 31 Mai 2013, 10:35
Comisia Europeană se alătură societăţii civile şi lansează vineri o platformă de luptă împotriva traficului de fiinţe umane.
"Aveam 13 ani, nu ştiam să fac nimic. Soţul meu m-a obligat să fur în timp ce el stătea acasă. Nu am vrut, dar dacă nu furam, mă bătea".
Mărturia aparţine Cristinei, o tânără din România, forţată să se căsătorească de mică şi apoi să fure în Spania şi Belgia.
S-a lăsat arestată de poliţie pentru că numai astfel putea să scape.
Este povestea uneia din cele peste 23 de mii de persoane victime ale traficului de fiinţe umane în Europa în perioada 2008-2010.
Audio: Comisia lansează o platformă europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umană.
Un raport dat publicităţii în acest an de Comisia Europeană arată că în timp ce numărul victimelor a crescut cu 18% din 2008 până în 2010, condamnările au scăzut cu 13%.
Este greu de imaginat că în 2013, într-o Uniune Europeană liberă şi democratică, 23.632 de oameni sunt privaţi de libertate şi exploataţi, trataţi ca o simplă marfă pentru obţinerea profitului, vânduţi ca sclavi.
Este adevărul trist, bărbaţi, femei şi copii sunt vânduţi pentru sex, muncă forţată în agricultură, construcţii sau în industria textilă.
Traficul de fiinţe uman este peste tot în jurul nostru mai aproape decât ne-am imagina" - spune comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.
În faţa acestor realităţi, acţiunile de eradicare a acestui flagel, văzut ca o formă de sclavie modernă, nu îşi vor atinge scopul fără o cooperare strânsă între toţi actorii posibili din Uniunea Europeană.
Este şi motivul pentru care Comisia lansează o platformă europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umană.
Platforma reuneşte peste 100 de organizaţii ale societăţii civile din statele membre ale Uniunii Europene şi din Croaţia, care se va alătura în curând forului comunitar.
Organizaţiile vor avea ocazia să facă schimb de informaţii în domeniul drepturilor omului şi în special cu privire la cele ale copilului şi femeilor, dar şi al dreptului de şedere al imigranţilor.