Platformă de cooperare pentru a combate munca „la negru”
Lansarea de astăzi va fi deschisă de Marianne Thyssen , comisarul pentru ocuparea forței de muncă , afaceri sociale , competențe și mobilitatea forței de muncă.
Articol de Victor Gheorghe, 27 Mai 2016, 08:20
Comisia Europeană lansează astăzi o platformă de cooperare pentru a combate munca „la negru”.
Ideea de a crea o „platformă europeană” pentru a întări cooperarea în combaterea muncii nedeclarate, sau „la negru”, s-a concretizat într-o propunere legislativă care a fost votată de Parlamentul European în luna februarie a acestui an.
Platforma va dezvolta cooperarea între ministerele muncii, sindicatele și asociațiile angajatorilor din statele membre pentru a găsi cele mai bune soluții la o problemă care afectează economia Uniunii Europene și distorsionează piața muncii.
AUDIO: Agenda europeana.
Această propunere legislativă nu va interfera cu acțiunile proprii ale statelor membre și nici nu va încerca să armonizeze regulile lor.
Lansarea de astăzi va fi deschisă de Marianne Thyssen , comisarul pentru ocuparea forței de muncă , afaceri sociale , competențe și mobilitatea forței de muncă.
Ea își va împărtăși viziunea asupra modului în care platforma europeană poate pune în practică mandatul său juridic și modul în care aceasta poate contribui la redimensionarea socială a Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, obiectivul este de a lărgi capacitățile statelor membre în combaterea problemelor multiple create de munca nedeclarată prin întărirea cooperării.
Misiunea acestei platforme este de a preveni, descuraja și combate munca nedeclarată, precum și promovarea transformării ei în muncă declarată, adică fiscalizată.
Participanții la acest proiect se vor întâlni cel puțin de două ori pe an. Finanțarea estimată anuală este de 2,1 milioane de euro.
Conform datelor Eurofound, dimensiunea economiei muncii nedeclarate este de peste 18% din PIB-ul Uniunii Europene, cu minim de sub 8% în Austria și maxim de peste 30% în Bulgaria.
Angajările „la negru” predomină în construcții, dar sunt răspândite și în serviciile la domiciliu, securitate privată, agricultură și în industria hotelieră, restaurante și catering.
Lucrătorii nedeclarați se află adesea în condiții de lucru periculoase, primesc salarii mici și sunt subiectul unor încălcări ale drepturilor muncii, cum ar fi principiul libertății de mișcare.