Platformă de avertizare timpurie în caz de inundații
Alertele în caz de inundaţii pot fi mai rapide şi mai precise graţiei unor proiecte de cercetare finanţate de UE.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Septembrie 2014, 11:44
Alertele lansate în timp util şi monitorizarea cât mai rapidă a inundaţiilor pot salva vieţi şi preveni producerea de pagube materiale de amploare.
Sunt idei cu care au plecat la drum trei dintre proiectele finanţate de UE care au dus la crearea unor noi sisteme de avertizare.
Un astfel de proiect este "Imprints", care a dezvoltat o platformă de avertizare timpurie în cazul unor viituri rapide.
Datorită acestui sistem pus la punct cu finanţare europeană oamenii au teoretic mai mult timp la dispoziţie pentru a se retrage din calea apelor.
Audio: Platformă de avertizare timpurie în caz de inundații.
Platforma se bazează pe modele meteorologice şi poate oferi informaţii, inclusiv despre cantitatea de deşeuri pe care apele le-ar putea transporta şi estima daunele pe care inundaţiile le-ar putea provoca asupra infrastructurii locale.
Inovaţiile aduse de acest proiect sunt deja utilizate de sistemul european de altertă în caz de inundaţii ,dar şi de ţări precum Spania şi Franţa şi de un stat din afara Uniunii, Elveţia.
Un alt proiect, "WeSenseIt" se va încheia peste doi ani. Au fost puse deja la punct o serie de aplicaţii care le permit oamenilor să facă măsurători şi să transmită date şi imagini cu ajutorul telefonului mobil.
Noile tehnologii sunt în prezent testate în Italia, Olanda şi Marea Britanie.
Proiectul "UrbanFlood" a permis crearea de senzori şi noi tehnologii pentru monitorizarea digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor cu scopul de a furniza avertizări timpurii dacă există riscul prăbuşirii acestora.
Senzorii sunt atenţi la starea digurilor şi la eventualee modificări ale nivelului apei precum şi la alţi parametrii cum ar fi: temperatura, umiditatea şi mişcările pământului.
Aceste informaţii sunt apoi evaluate de un software, care poate declanşa o alertă în cazul în care există vreo problemă.
Máire Geoghegan-Quinn, actualul comisar european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, a salutat rezultatele acestor proiecte şi a dat asigurări că Uniunea va continua să investească în programe de cercetare care se ocupă de gestionarea şi prevenirea inundaţiilor.
Programul de cerecetare al UE "Orizont 2020" promite investiţii de aproximativ 80 de miliarde de euro în inovare în următorii şapte ani.