Planul de investiţii pentru Europa "şi-a dovedit deja utilitatea"
Comisia a propus extinderea duratei Planului Juncker, de la 3 ani, cât era prevăzut iniţial, până în 2020.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Decembrie 2016, 10:20
Planul de investiţii pentru Europa, propus în urmă cu doi ani de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, şi-a dovedit deja utilitatea – potrivit unor evaluări recente.
Au fost efectuate trei evaluări ale Planului Juncker, două în cadrul Comisiei şi o a treia independentă.
AUDIO: Agenda europeana.
Din cauza crizei economice și financiare mondiale, nivelul investițiilor a scăzut mult în Uniunea Europeană.
De aceea, sunt necesare eforturi colective și coordonate, la nivel european, pentru a inversa această tendință și a relansa economia, în toate statele membre.
Planul de investiții pentru Europa urmărește să înlăture obstacolele din calea investițiilor, să asigure mai multă vizibilitate și să acorde asistență tehnică pentru proiectele de dezvoltare, să încurajeze o utilizare mai inteligentă a resurselor financiare.
Sunt disponibile fonduri suficiente pentru a stimula investițiile, însă acestea trebuie accesate şi apoi folosite peste tot în Uniune.
Nu există un buton unic pe care putem apăsa pentru a relansa creșterea economică şi nici o soluție universală. De aceea, fiecare trebuie să gândească şi să vină cu proiecte concrete.
Comisia a propus extinderea duratei Planului Juncker, de la 3 ani, cât era prevăzut iniţial, până în 2020, precum şi creşterea sumei puse la dispoziţie pentru sprijinirea investițiilor în economia reală, a proiectelor de infrastructură și de inovare, a întreprinderilor mici și mijlocii, pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, de la 315 miliarde de euro la 500 de miliarde.
„Planul de investiții este principala noastră inițiativă politică. Acesta a demonstrat deja că are ca efect îmbunătățirea mediului de investiții din Europa” – declara recent preşedintele Comisiei Europene. Potrivit evaluărilor, proiectele aprobate în doi ani sunt în valoare de 154 de miliarde de euro şi reprezintă investiții realizate în 27 de state membre.
Pe lângă proiecte mari de infrastructură de transporturi şi de telecomunicaţii, de extindere a economiei digitale, eficienţă energetică şi combatere a efectelor încălzirii climatice, propuse de ţări sau de regiuni, peste 380 de mii de IMM-uri au beneficiat de bani din acest fond, pentru a se extinde.
Luna aceasta, Consiliul European a fost de acord cu propunerea Comisiei de prelungire a duratei Fondului european pentru investiții strategice şi a adăugat, la rândul său, noi sectoare eligibile pentru finanţare, precum agricultura, silvicultura, bioeconomia şi regiunile mai puţin dezvoltate.