PE caută câștigători pentru Premiile Charlemagne pentru tineri
S-a dat startul înscrierilor pentru cea de-a zecea ediţie a acestei competiţii.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Noiembrie 2016, 08:56
Parlamentul European caută câștigători pentru Premiile Charlemagne pentru tineri.
S-a dat startul înscrierilor pentru cea de-a zecea ediţie a acestei competiţii.
Europa înseamnă participare, angajament şi schimbare.
Europa oferă o ocazie pentru toţi cei care vor să se implice!!, spunea anul trecut Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, când îi îndemna pe tineri să participe la acest concurs.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Parlamentul European este, de altfel, co-organizator al competiţiei alături de Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, Germania.
Premiul se adresează celor cu vâste între 16 și 30 de ani și recompensează iniţiativele care promovează buna înțelegere și dezvoltarea identității europene.
Anul acesta, de exemplu, marele câştigător a fost un proiect din Italia „InteGREAT”, menit să-i susțină și să-i integreze pe refugiați. Voluntari internaționali, ONG-uri și comunități locale au încercat să găsească soluții pentru cei nevoiți să-și părăsească țara din cauza sărăciei și a conflictelor armate. Au avut loc cursuri, seminarii, dar și activități recreative.
Locul al doilea a fost ocupat de o inițiativă din Grecia , „Searching for Charlemagne”, concepută de elevi de liceu ca un joc pe tabletă.
Podiumul a fost completat de Young European Council, un proiect din Marea Britanie. A fost vorba de o conferință internațională dedicată tinerilor pasionați de viitorul Uniunii Europene. Au fost trei teme centrale: imigrația și afacerile interne, uniunea energetică și acțiunile climatice, educația și ocuparea forței de muncă.
Ca în fiecare an, în competiţia finală sunt selectate 28 de proiecte naţionale, din toate statele membre ale Uniunii Europene. Cel mai bun proiect primeşte un premiu în valoare de 7 mii 500 de euro, cel de pe locul doi 5 mii de euro, iar cel clasat pe locul al treilea este răsplătit cu 2 mii 500 de euro.
Laureații sunt invitaţi totodată să viziteze sediile din Bruxelles şi Strasbourg ale Parlamentului comunitar , în timp ce reprezentanții tuturor celor 28 de proiecte naționale selectate beneficiază de o excursie de patru zile la Aachen, în Germania.
Înscrierile se pot face până pe 30 ianuarie, anul viitor. Pe 11 aprilie vor fi selectate cele trei proiecte câștigătoare de către un juriu european, iar ceremonia de premiere va avea loc pe 23 mai la Aachen.