PE aşteaptă raportul privind "programele americane de spionaj"
Comisia pentru liberăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European se reuneşte, joi, pentru cea de-a doua audiere din cadrul anchetei privind NSA.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Septembrie 2013, 17:08
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European îşi continuă, joi, ancheta privind supravegherea instituţiilor şi cetăţenilor europeni de către serviciile secrete americane.
Parlamentul European aşteaptă, până la sfârşitul anului, raportul Comisiei pentru libertăți civile, care a început o investigație detaliată legată de acuzațiile de spionaj, după scandalul dezvăluirilor fostului agent CIA, Edward Snowden, potrivit căruia serviciile secrete americane supraveghează, pe scară mare, comunicaţiile telefonice şi electronice ale cetăţenilor şi instituţiilor din întreaga lume, inclusiv pe cele europene.
Comisia pentru libertăți civile va culege informații și probe din surse americane şi europene, va evalua impactul invocatelor activități de supraveghere asupra dreptului la viață privată și la protecție a datelor cetățenilor europeni, asupra libertății de expresie, prezumției de nevinovăție și dreptului la un remediu efectiv.
Audio: Parlamentul European aşteaptă, până la sfârşitul anului, raportul Comisiei pentru libertăți civile.
Iată ce declara, un eurodeputat, laburist britanic, Claude Moraes, agenţiei Euranet Plus:
"Ceea ce au făcut Statele Unite a afectat majoritatea ţărilor occidentale; a fost un şoc pentru cetăţenii europeni. Ce se întâmplă acum, aici, în Parlamentul European, este cu atât mai important cu cât suntem singura adunare parlamentară internaţională care are legislaţie privind protecţia datelor. Noi reprezentăm 28 de ţări, şi suntem, încă, cel mai mare bloc economic din lume. Din acest motiv, ne simţim foarte afectaţi.
"În primul rând, noi încercăm să lămurim toate aceste acuzaţii de spionaj care au apărut între ţările europene şi Statele Unite, însă şi mai important mi se pare modul în care americanii şi-au folosit programele lor de supraveghere electronică, pentru ca să putem arăta cum au fost interceptate aceste informaţii. Noi nu credem că vom identifica toate tipurile de tehnologie folosite pentru aceste interceptări. Dar noi trebuie să fim în măsură să înţelegem ce s-a întâmplat şi să stabilim un echilibrul corect între securitate pe de o parte, şi libertatea individuală pe de altă parte”, a declarat Claude Moraes.
Comisia pentru liberăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European se reuneşte, joi, pentru cea de-a doua audiere din cadrul acestei anchete.
La prima audiere, euro-deputaţii i-au ascultat pe jurnaliştii care au dezvăluit toată această afacere în presă.
Publicaţiile germană, Der Spiegel, şi britanică, The Guardian, au relatat, la începutul lunii iulie - citând documente furnizate de fostul consultant al CIA, Edward Snowden - că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor europeni, au accesat calculatoarele instituţiilor europene şi au plasat instalaţii de ascultare în cablurile de comunicaţii ale reprezentanţelor Uniunii Europene la New York şi Washington, precum şi în unele ambasade europene din Statele Unite.