PE, acord de cooperare cu Rada Supremă a Ucrainei
Înțelegerea va asigura cadrul legal necesar pentru intensificarea cooperării și va ajuta autoritățile ucrainene să îmbunătățească calitatea actului legislativ.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Iulie 2015, 12:57
Parlamentul European încheie vineri un acord de cooperare cu Rada Supremă a Ucrainei.
Denumit oficial Memorandum de Înțelegere, documentul va fi semnat vineri în capitala ucraineană, Kiev, de președintele Parlamentului European, Martin Schultz, și de șeful legislativului ucrainean, Volodymyr Groysman.
Înțelegerea va asigura cadrul legal necesar pentru intensificarea cooperării și va ajuta autoritățile ucrainene să îmbunătățească calitatea actului legislativ și să asigure transparență în luarea deciziilor.
Nu în ultimul rând, Memorandumul va contribui la punerea efectivă în practică a Acordului de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, document semnat în iunie anul trecut la Bruxelles, după câteva luni de amânare.
Acorduri similare au semnat atunci și Republica Moldova și Georgia, membre alături de Ucraina și alte trei foste republici foste sovietice ale Parteneriatului Estic.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Ceremonia de semnare a documentelor de asociere i-a oferit prilejul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko să vorbească despre preţul plătit de ţara sa, dar şi de celelalte două state pentru opţiunea de a se apropia de spaţiul comunitar.
În cazul Ucrainei, prețul a însemnat pierderea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, și un conflict sângeros în estul separatist al țării, unde este în vigoare un armistițiu extrem de fragil.
La rândul lor, oficialii europeni au ținut să afirme că Acordul de Asociere vine la pachet cu o întreagă agendă de reforme care trebuie realizate de la economie până la legislație și combaterea corupției.
Este important să şi le asume şi să le ducă la bun sfârşit, după cum, la fel de important, este să primească din partea comunităţii internaţionale sprijin şi solidaritate, a declarat un responsabil de la acea vreme al Comisiei Europene.
Oficialul a dat asigurări că Uniunea Europeană este gata să ofere sprijin şi să ajute Ucraina, greu încercată în ultimii doi ani.
Iar ajutorul nu a întârziat să apară. In luna martie, Parlamentul European a aprobat un împrumut de 1 miliard 800 de milioane de euro pentru a ajuta la reechilibrarea pe termen scurt a balanţei de plăţi a Ucrainei, confruntată cu grave probleme economice.
In urmă cu două zile, Uniunea Europeană a anunțat un ajutor, de această data umanitar, în valoare de 15 milioane de euro pentru cei afectați de criza din estul Ucrainei.
Potrivit statisticilor, 5 milioane de oameni ar avea nevoie de ajutor în această zonă.