Parlamentul European se reuneşte în sesiune plenară
Astăzi, deputaţii vor vota o rezoluţie privind înlocuirea pesticidelor periculoase cu cele cu risc redus.
Articol de Laurenţiu Văduva, 13 Februarie 2017, 10:26
Parlamentul European se reuneşte de astăzi în sesiune plenară.
Timp de patru zile, eurodeputaţii vor dezbate şi vota numeroase proiecte legislative, care vor viza între altele reforma UE, protecţia mediului, lupta împotriva terorismului, relaţiile externe, dar şi situaţia drepturilor omului.
Astăzi, deputaţii vor vota o rezoluţie privind înlocuirea pesticidelor periculoase cu cele cu risc redus.
AUDIO: Agenda Europeană. Euranet plus.
Mâine sunt prevăzute dezbateri pe tema perspectivelor reluării procesului de pace din Orientul Mijlociu - invitat special, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Miercuri, eurodeputaţii vor vota proiectele legislative care încurajează reducerea emisiilor cu efect de seră în Europa prin intermediul schemei de comercializare a certificatelor de emisii.
Tot miercuri, Parlamentul European va adfopta acordul economic şi comercial global între UE şi Canada, semnat în octombrie 2016.
Eurodeputaţii au fost chemaţi să-şi dea consimţământul şi pentru încheierea unui acord de parteneriat strategic UE-Canada, iar joi, 16 februarie, premierul Canadei, Justin Trudeau, va rosti în hemiciclul de la Strasbourg primul său discurs oficial în Parlamentul European.
Miercuri este programată adoptarea a trei rezoluţii asupra modului de aplicare a pactului de stabilitate şi creştere şi a efectelor sociale ale acestuia.
Joi, eurodeputaţii vor vota, de asemenea, o nouă legislaţie antiterorism, care va considera infracţiune orice activitate de pregătire a unui act terorist, inclusiv călătoria în străinătate pentru a se alătura unei grupări teroriste şi revenirea apoi în Europa.
Tot în domeniul combaterii terorismului va fi votată o lege care prevede întărirea controalelor la intrarea sau ieşirea din UE, indiferent dacă este vorba de cetăţeni ai Uniunii sau din state terţe.
În dezbaterea eurodeputaţilor se va afla şi situaţia planului de salvare a Greciei, plan în valoare de 86 de miliarde de euro, în contextul în care atât Bruxelles-ul cât şi Atena au criticat săptămâna trecută previziunile prea pesimiste pentru Grecia ale Fondului Monetar Internaţional.
La capitolul reformării UE, joi se vor afla pe ordinea de zi trei rezoluţii menite să confere forului comunitar capacitatea de a se adapta mai bine provocărilor viitorului şi să mărească încrederea cetăţenilor în instituţiile comunitare, precum şi rezistenţa zonei euro la şocurile pieţelor financiare externe.
Nu în ultimul rând vor fi analizate situaţia din Ucraina, respectarea drepturilor omului în Nicaragua, Kuweit, Bahrein şi Guatemala şi stadiul reformelor din Albania şi Bosnia-Herţegovina, state care doresc aderarea la UE.