Parlamentul European se reunește în sesiune plenară
Miercuri dimineață, eurodeputații vor analiza rezultatele Consiliului Uniunii Europene din 20-21 octombrie în cadrul unei dezbateri de trei ore cu președintele Comisiei.
Articol de Victor Gheorghe, 22 Octombrie 2016, 12:19
Parlamentul European se reuneşte începând de azi în sesiune plenară la Strasbourg.
Miercuri dimineață, eurodeputații vor analiza rezultatele Consiliului Uniunii Europene din 20-21 octombrie în cadrul unei dezbateri de trei ore cu președintele Comisiei Jean Claude Juncker și Președintele Consiliului Donald Tusk.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Subiectele vor include soarta Acordului economic și comercial UE-Canada, negocierile privind acorduri de liber schimb cu alte state, relațiile UE-Rusia, actualizarea instrumentelor de apărare comercială şi protecția frontierelor externe.
De altfel, şi lista de priorități a Comisiei pentru 2017 va fi dezbătută în această sesiune, imediat după ce Comisia o va fi adoptat.
Dezbaterea va contribui la prima declarație comună, semnată de președinții Parlamentului, Consiliului și ai Comisiei în decembrie, privind obiectivele și prioritățile comune pentru anul următor.
Eurodeputații vor cere şi mai multe fonduri pentru a ajuta tinerii să găsească locuri de muncă, pentru a susține creșterea economică și a ajuta țările terțe să minimizeze efectele crizei migrației.
Şi pentru a depăși abordarea "bazată pe criză” privind unele încălcări ale drepturilor omului, Comisia ar trebui să propună un mecanism obligatoriu de rapoarte anuale privind respectarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în statele membre al Uniunii Europene, susțin deputații într-un proiect de rezoluție ce va fi supus la vot mâine.
Acest mecanism trebuie să includă criterii obiective și să stabilească o abordare clară și graduală pentru a remedia încălcările acestor drepturi. În plan social, într-un text ce urmează să fie supus la vot în această sesiune, Parlamentul consideră că Uniunea Europeană ar trebui să stabilească limite obligatorii pentru acizii produși industrial care conțin grăsimi ce pot crește riscul de boli cardiovasculare, infertilitate, Alzheimer, diabet și obezitate.
Deputații susţin că doar unul din trei consumatori are informaţii despre aceşti acizi dăunători şi consideră că doar măsurile de etichetare, acolo unde acestea există, nu sunt suficiente. Etichetarea este importantă, dar trebuie susținută de limite obligatorii, spun ei. Actuala sesiune plenară a Parlamentului European se va încheia la 28 octombrie.