Parlamentul European se reuneşte în sesiune plenară
Miercuri se anunţă a fi ziua cu programul cel mai încărcat pentru europarlamentari. Vor fi supuse votului standardele minime pentru primirea solicitanţilor de azil.
Articol de Mihaela Mihai, 10 Iunie 2013, 16:20
Parlamentul European se reuneşte de luni în sesiune plenară la Strasbourg.
Programul din această săptămână al Parlamentului European începe cu o dezbatere despre crima organizată, corupţia şi spălarea de bani.
În centrul discuţiilor se va afla o propunere de rezoluţie, care urmează să fie supusă votului marţi şi care arată că 74 la sută dintre cetățenii europeni percep corupţia ca o importantă problemă națională și supranațională, care subminează încrederea în instituțiile democratice și eficiența guvernelor legitime în asigurarea statului de drept.
Tot luni vor avea loc prezentări succinte ale unor rapoarte privind locuintele sociale din Uniunea Europeană sau mobilitatea educaţională şi profesională a femeilor.
Audio: Sesiune plenară la Strasbourg.
Miercuri se anunţă a fi ziua cu programul cel mai încărcat pentru europarlamentari.
Vor fi supuse votului standardele minime pentru primirea solicitanţilor de azil.
Un alt proiect care urmează să fie votat se referă autorizarea inspectorilor Schengen de a face vizite inopinate la frontiere pentru a preveni controalele ilegale.
Europarlamentarii vor vota şi numirea unui nou membru al Comisiei Europene, croatul Neven MIMICA, care se va ocupa de la 1 iulie de protecţia consumatorilor, dar şi a unor noi membri ai Curţii Europene de Conturi, Neven Mates, din partea Croaţiei, şi George Pufan, din partea României.
Tot miercuri vor fi analizate şi măsurile europene de combatere a șomajului în rândul tinerilor, care se vor afla pe masa şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană la summit-ul de la sfârşitul lunii.
Nu în ultimul rând, parlamentarii europeni vor discuta despre distribuirea locurilor în legislativ după alegerile de anul viitor.
O propunere, care va fi supusă votului miercuri, prevede că 12 ţări ale Uniunii vor pierde câte un loc în Parlamentul European după scrutinul din 2014.
Printre ele – Austria, Bulgaria, ţările baltice, dar şi Ungaria şi România.
Miercuri va veni în Parlamentul European şi Înaltul reprezentant european pentru Politică Externă, Catherine Ashton, pentru dezbateri despre situaţia din Turcia, unde au loc proteste anti-guvernamentali, iar demonstranţii s-au ciocnit cu forţele de ordine.
Joi, 13 iunie, europarlamentarii se pronunţă prin vot asupra unei propuneri de rezoluţie referitoare la libertatea presei şi vor participa la dezbateri privind cazurile de încălcare a drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept.
Se va discuta, în acest context, şi despre situaţia din Rusia.