Parlamentul European, prima sesiune din acest an
Parlamentul European va supune la vot mai multe documente aprobate anterior în comisiile de specialitate, precum şi rapoarte întocmite de europarlamentari.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Ianuarie 2014, 11:10
Parlamentul European începe, luni, la Strasbourg, prima sesiune din acest an.
Legislativul comunitar urmează să voteze, săptămâna aceasta, mai multe documente aprobate anterior în comisiile de specialitate, precum şi rapoarte întocmite de europarlamentari.
Iată doar câteva dintre acestea: programul privind protecția consumatorilor pentru perioada 2014-2020; criza alimentară, fraudele din lanțul alimentar și controlul aferent; inspecțiile eficiente la locul de muncă ca strategii de îmbunătățire a condițiilor de lucru în Europa; accesul bunurilor și al serviciilor pe piețele achizițiilor publice; reindustrializarea Europei în vederea promovării competitivităţii şi a durabilităţii.
Audio: Parlamentul European începe luni prima sesiune din acest an.
Reglementarea sectorului alimentar este o preocupare permanentă a organismelor europene, iar lupta cu fraudele din lanţul alimentar este tema Raportului pe care îl va prezenta, luni, la Strasbourg, eurodeputatul olandez Esther de Lange, şi pe care îl detaliem, în această rubrică.
Fraudele din sectorul alimentar
Spre deosebire de Statele Unite, în Uniunea Europeană nu există o definiție general acceptată a fraudelor din sectorul alimentar, cadrul legislativ european concentrându-se pe siguranța alimentară.
Singura orientare generală se află în Regulamentul, aprobat în 2002, de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, în care se menționează că etichetarea, publicitatea, prezentarea și ambalajul „nu trebuie să inducă în eroare consumatorii”.
Însă – atrage atenţia europarlamentarul olandez - la nivel practic, aplicarea acestei dispoziții este foarte diferită în rândul statelor membre, iar multe dintre fraudele din sectorul alimentar nu sunt descoperite.
Parlamentul este îngrijorat că, în astfel de cazuri, se ajunge foarte rar la acțiuni în justiție.
În consecinţă, statele membre sunt invitate să îmbunătățească schimbul de informaţii între autoritățile sanitare naţionale, pentru a-i identifica mai uşor pe actorii necinstiți din lanțul de aprovizionare.
Raportul recomandă înmulţirea controalelor oficiale, inopinate și independente, efectuate de personal bine echipat și instruit.
Cât priveşte frauda transfrontalieră cu produse alimentare, Raportul subliniază necesitatea de a acorda prioritate acestor investigații și de a îmbunătăți cooperarea între toate autoritățile publice relevante cum ar fi: Oficiul Alimentar Veterinar, Oficiul European de Luptă Antifraudă, oficiile vamale și agențiile de aplicare a legii.