Parlamentul European: noi măsuri antiterorism
Măsurile analizate vizează prevenirea radicalizării tinerilor musulmani de pe teritoriul Uniunii și îmbunătăţirea schimbului de informaţii între ţările membre.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Februarie 2015, 10:34
Sesiune plenară a Parlamentului European la Strasbourg.
Miercuri numeroase subiecte pe ordinea de zi, între care priorităţile de pe agenda summitului european care începe joi, la Bruxelles.
Dezbaterea din cursul dimineţii privind noi măsuri antiterorism, la care participă şi reprezentanţi ai Consiliului European şi ai Comisiei se va încheia cu adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluţii.
Măsurile analizate vizează prevenirea radicalizării tinerilor musulmani de pe teritoriul Uniunii, îmbunătăţirea schimbului de informaţii între ţările membre şi întărirea verificărilor la ganiţele externe ale spaţiului Schengen.
Audio: Agenda europeană (Euranet Plus).
În acest pachet de măsuri antiteroriste de departe cea mai disputată este propunerea referitoare la crearea registrului european al numelor pasagerilor curselor aeriene.
Este vorba de o bază de date care să conţină numele, mijloacele de plată, datele de contact şi itinerariile pasagerilor companiilor aeriene, pentru a avea un control mai bun asupra deplasărilor celor care ar pune la cale atentate teroriste.
Nu toate grupurile politice din Parlamentul European sunt de acord cu realizarea acestui registru. Liberalii şi ecologiştii au anunţat deja că se opun acestei propuneri.
Ei consideră că înmagazinarea acestor date pentru o perioadă de cinci ani reprezintă o sfidare la adresa Curţii Europene de Justiţie şi a Curţii pentru Drepturile Omului şi o încălcare a prevederilor tratatelor europene.
Amintim că în 2011, Parlamentul European a blocat adoptarea propunerii Comisiei privind crearea registrului pasagerilor, susţinâd că aceasta nu protejează suficient libertăţile individuale ale cetăţeanului.
Rezoluţie privind etichetarea corectă a alimentelor
Tot miercuri, la Strasbourg, Parlamentul urmează să se pronunţe prin vot asupra rezoluţiei privind etichetarea corectă a alimentelor, o iniţiativă a eurodeputatei Daciana Sârbu, vicepreşedinte al Comisiei de mediu şi sănătate.
Între altele, ea insistă pe necesitatea de a preciza ţara de origine a cărnii pe eticheta alimentelor procesate.
Oamenii au dreptul să ştie dacă produsul pe care îl cumpără conţine carne produsă în apropiere sau infortată de la mii de kilometri distanţă - susţine Daciana Sârbu - în opinia căreia extinderea regulilor de etichetare nu ar presupune eforturi în plus din partea producătorilor, ci doar transparenţă mai mare faţă de consumatori.