Parlamentul European, în sesiune plenară timp de patru zile
Vor fi dezbătute numeroase subiecte din actualitatea internă a Uniunii Europene, dar şi principalele dosare de politică externă.
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Ianuarie 2016, 11:10
De astăzi, timp de 4 zile, Parlamentul European este în sesiune plenară.
Vor fi dezbătute numeroase subiecte din actualitatea internă a Uniunii Europene, dar şi principalele dosare de politică externă.
Mâine va fi dezbătută situaţia din Polonia, după ce preşedintele parlamentului Martin Schulz şi vicepreşedintele Comisiei Europaene, Frans Timmermans şi-au exprimat îngrijorări privind libertatea televiziunii şi radioului publice, precum şi a independenţei Curţii Constituţionale.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Tot mâine, eurodeputaţii vor discuta cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei despre rezultatele summitului european din luna decembrie, de la Bruxelles, care a avut teme migraţia, terorismul şi referendumul britanic privind posibila ieşire a acestei ţări din Uniune.
Miercuri dimineaţă vor fi discutate priorităţile presedinţiei olandeze a Consiliului cu prim-ministrul Mark Rutte şi cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.
Amintim că preşedinţia olandeză a început la 1 ianuarie şî ţine 6 luni, având ca priorităţi migraţia, securitatea internaţională, creşterea economică şi crearea locurilor de muncă, dar şi consolidarea zonei euro şi politica energetică şi cea de mediu.
Un subiect aparte pe agenda Parlamentului European va fi, miercuri după-amiază, decizia Franţei de a invoca, pentru prima dată în istorie, clauza de apărare reciprocă din Tratatul Uniunii Europene pentru a cere ajutorul statelor membre în lupta împotriva aşa-numitului Stat Islamic.
O rezoluţie este aşteptată joi.
Tot miercuri după-amiază deputaţii vor dezbate cu ministrul francez pentru afaceri externe şi dezvoltare Laurent Fabius recentul acord global privind combaterea schimbărilor climatice, încheiat la Conferinţa de la Paris în decembrie.
Acordul are nevoie de consimţământul Parlamentului European înainte de a putea fi ratificat de Uniune.
Chiar astăzi Parlamentul European va discuta propunerea de veto a comisiei sale de mediu pentru planul de relaxare a limitelor de emisii pentru motoarele Diesel.
La capitolul Piaţă digitală, mâine va fi dezbătută o rezoluţie care cere oprirea practicilor de geo-blocking, cum ar fi discriminarea pe bază de adresă IP, adresă poştală sau ţară de origine a cardurilor de credit.
Alte puncte pe ordinea de zi vor: situaţia din Siria, Yemen, Arabia Saudită şi Columbia, dar şi acordurile de stabilizare, asociere sau liber schimb cu Kosovo, Georgia, Moldova şi Ucraina.