Parlamentul European găzduieşte lansarea Pactului pentru Inovare – INPACT
La conferinţa de astăzi, de la Bruxelles, participanţii vor prezenta demersurile menite să transpună în realitate toate aceste obiective.
Articol de Arina Petrovici, 22 Martie 2016, 10:27
Parlamentul European găzduieşte astăzi lansarea Pactului pentru Inovare – INPACT.
După semnarea, în decembrie anul trecut, a Pactului pentru Inovare – pe scurt, INPACT –, Forumul Cunoaştere pentru Inovare al Parlamentului European lansează oficial, astăzi, la Bruxelles, documentul.
La evenimentul menit să definească următorii paşi în vederea punerii în practică a priorităţilor presupuse de INPACT, vor participa toate părţile interesate de dezvoltarea comunităţii ştiinţifice, a cercetării şi inventicii, dar şi oameni politici europeni.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Pactul pentru Inovare a luat naştere pornind de la complexitatea tot mai mare a provocărilor cu care se confruntă Europa şi de la ideea că răspunsul la multe dintre ele poate fi dat de acţiuni novatoare.
Totodată, angajamentul european pentru inovare recunoaște rolul extrem de important pe care aceasta îl are în progresele tot mai consistente şi rapide care se înregistrează la nivel tehnologic. Iar obiectivul declarat al Pactului pentru Inovare este tocmai acela de a sprijini și de a intensifica o colaborare directă între părțile interesate și factorii de decizie politică.
Liderii Forumului Cunoaştere pentru Inovare din Parlamentul European au reafirmat, practic, prin semnarea, în decembrie, a documentului, susţinerea unei Europe competitive la nivel mondial, susținute de succesul industriei, al mediului academic și al spiritului antreprenorial.
INPACT a identificat 14 priorităţi şi le-a reunit în patru teme mari: constituirea unui set de politici ale Uniunii Europene pentru Inovare, reconfigurarea şi alinierea bugetelor şi a investiţiilor comunitare în direcţia inovării, consolidarea încrederii cetăţenilor şi a investitorilor în Europa, precum şi elaborarea de politici destinate generaţiei următoare de oameni de ştiinţă, cercetători şi inventatori.
La conferinţa de astăzi, de la Bruxelles, participanţii vor prezenta demersurile menite să transpună în realitate toate aceste obiective, precum şi rezultatele pe care le anticipează. De altfel, primele rezultate urmează a fi comunicate la sfârşitul lunii mai, în cadrul Consiliului destinat competitivităţii şi prezidat de Olanda.