Panama Papers: Pierre Moscovici, audiat astăzi în Parlamentul European
Comisarul european este audiat astăzi în Parlamentul European de o Comisie specială de anchetă pentru combaterea spălării banilor.
Articol de Mihaela Mihai, 07 Decembrie 2016, 11:34
Comisarul european pentru afaceri economice, taxe și vămi, Pierre Moscovici, este audiat astăzi în Parlamentul European de o Comisie specială de anchetă pentru combaterea spălării banilor, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea fiscală.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Audierile vor avea loc în această după amiază la Bruxelles, iar comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, va avea de răspuns la întrebările puse de cei 65 de membri ai Comisiei speciale de anchetă creată în iunie în urma scandalului Panama papers.
În centru s-a aflat cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama, care i-ar fi ajutat, potrivit dezvăluirilor apărute în presă, pe mai marii lumii să-şi ascundă averile, iar în unele cazuri chiar să spele bani. Totul s-ar fi făcut prin intermediul unor societăți offshore care permit plasarea de active în teritorii cu o fiscalitate foarte scăzută.
Pierre Moscovici nu este primul oficial audiat de Comisie specială de anchetă a Parlamentului European. A venit să dea explicații și commisarul european pentur justiție, Vera Jurova. Au fost de asemenea convocați și jurnaliștii care au publicat articole în scandalul 'Panama Papers'.
Audierea de astăzi are loc la o aproape o jumătate de an de la adoptarea de către Uniunea Europeană a unor măsuri de combatere a evaziunii fiscale a companiilor multinaționale, care ar recurge la diverse portițe legislative pentru a plăti taxe mai mici.
Printre măsurile adoptate se numără acordarea de puteri guvernelor din statele membre de a taxa profiturile mutate de companiile cu sediul în Uniune în țări cu taxe reduse, unde nu au nici o activitate reală de afaceri.
"Acordul dă o lovitură serioasă celor implicați în evaziunea fiscală a companiilor. O perioadă îndelungată, unele companii au putut să profite de diferențele dintre sistemele fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata unor taxe de miliarde de euro', spunea în iunie în momentul adoptării comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.
A fost însă o soluție de compromise la care s-a ajuns după eliminarea sau amânarea unor prevederi. Organizația non-guvernamentală Oxfam și-a exprimat chiar regretul după ce o serie de prevederi au fost atenuate în cursul negocierilor.
Elaborarea de reguli în domeniul fiscalității la scara Uniunii Europene este foarte dificilă. Este nevoie de unanimitate în rândul celor 28 de state membre Uniunii, iar unele țări mai mici se tem că multe companii multinaționale vor pleca în altă parte, dacă vor fi prea severe.