Pachet de măsuri pentru stimularea economiei circulare
CE vrea să promoveze cat mai rapid modelul economic circular, în care deşeurile unei industrii pot deveni materie primă pentru alte domenii industriale.
Articol de Costin Grigore, 10 Decembrie 2015, 10:06
Preşedinţia luxemburgheză a UE în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii organizează astăzi o conferinţă la care vor fi evaluate necesităţile finanaciare pentru susţinerea tranziţiei către un nou tip de economie care presupune folosirea deşeurilor ca sursă de materii prime.
Este economia circulară careia Comisia Europeană îi acordă o atenţie tot mai mare şi recent a adoptat un nou pachet de măsuri pentru stimularea acestui domeniu.
Metale rare, oţel, lemn, sticlă, hartie, materiale plastice,- toate aceste materii prime se pot obţine din deşeuri. Însă în Uniunea Europeană, ca dealtfel în întreaga lume, continua să se piardă cantităţi importante de astfel de resurse, în absenţa unor noi proiecte pentru reciclarea deşeurilor.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Anual în statele Uniunii se utilizează 16 tone de materiale pentru o persoană din care 6 ajung deseuri.
Se adună astfel o cantitate uriaşă de 3 miliarde de tone , din care doar 36 la sută a este acum reciclată.
Iar resursele naturale sunt tot mai puţine şi se epuizează într-un ritm accelerat.
Datele statistice arată că de exemplu, în ultimul secol producţia globală s-a multiplicat de 40 de ori, consumul de carburanţi fosili de 16, iar cel de apă de nouă ori.
Este contextul în care experţii europeni au ajuns la concluzia că actualul model economic linear, în care exploatăm resurse, le prelucrăm, le utilizăm şi o parte le aruncăm, nu are viitor.
Comisia Europeană priveaşte acum cu tot mai mare interes şi vrea să promoveze cat mai rapid modelul economic circular, în care deşeurile unei industrii pot deveni materie primă pentru alte domenii industriale.
Spune vicepresedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, responsabil pentru dezvoltarea durabilă:
“Printr-o folosire eficientă a resurselor, prin leadership, tehnologii verzi, un management potrivit al deşeurilor putem câştiga un avans de competitivitate, putem genera oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă.( Iniţiativele creative ale mediului de afaceri şi ale cetăţenilor deja o demonstrează şi sunt multe exemple: folosirea în comun a autoturismelor, repair cafee, ambalajele ecologice).
Întrebarea nu este DACĂ vom adopta economia circulară, ci cât de repede vom face acest lucru. Prin iniţiativa noastră vrem să accelerăm această tranziţie, care deja a început.”
Vicepreşedintele CE, Frans Timermans într-o declaraţie rostită cu ocazia anunţării unui nou pachet de măsuri pentru susţinerea economiei circulare. Sunt obiective ambiţioase cu termene de realizare 2030.
Este, de exemplu anul până la care recilclarea deşeurilor municipale trebuie să fie realizată în proporţie de 65 la sută, iar cea a ambalajelor să ajungă la 75 de procente.
Toate aceste proiecte presupun însă modele noi de afaceri care trebuie finanţate pentru a avea succes. 650 de milioane de euro sunt prevăzuţi în programul Orizont 2020, iar 5, 5 miliarde vor fi acordaţi prin fondurile structural, însă necesităţile ar putea fi mult mai mari şi de aceea este nevoie şi de implicarea sectorului financiar mai ales pentru partea de cofinanţare.
Acesta este şi scopul conferinţei de astăzi, organizată de preşedinţia luxemburgheză a UE şi de Banca Europeană de Investiţii.
Ar urma să fie făcută şi o evaluare privind necesităţile viitoare de susţinere financiară a proiectelor inovatoare din zona economiei circulare, proiecte care acum sunt considerate ca avad un risc mare la creditare.
Participă premierul luxemburghez Xavier Bettel, comisarul Carlos Moedas şi preşedintele Băncii Europene de Investişii, Werner Hoyer.