Pachet de măsuri pentru menținerea competitivității Uniunii Europene
Europa este în pragul unei revoluții a energiei curate. Bruxelles-ul dorește ca Uniunea Europeană nu doar să se adapteze, ci să fie liderul acestei tranziții.
Articol de Arina Petrovici, 21 Decembrie 2016, 08:32
Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri pentru menținerea competitivității Uniunii, în condițiile în care tranziția către o energie curată schimbă piețele energetice mondiale.
Europa este în pragul unei revoluții a energiei curate.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Bruxelles-ul dorește ca Uniunea Europeană nu doar să se adapteze, ci să fie liderul acestei tranziții.
Motiv pentru care s-a şi angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon cu cel puțin 40% până în 2030, și, în același timp, să modernizeze economia şi să creeze locuri de muncă și creștere economică pentru toți cetățenii.
Propunerile Comisiei urmăresc trei obiective majore: ca Uniunea Europeană să acorde un rol primordial eficienței energetice, să devină lider mondial în energia din surse regenerabile și să ofere consumatorilor o soluție echitabilă.
Consumatorii europeni vor dispune în viitor de opțiuni mai bune în materie de furnizori, de acces la instrumente fiabile de comparare a prețurilor la energie, precum și de posibilitatea de a-și produce singuri electricitatea și de a o vinde.
O transparență sporită și o mai bună reglementare înseamnă mai multe ocazii pentru societatea civilă să devină mai implicată în sectorul energetic și să răspundă la semnalele de preț.
Pachetul „Energie curată pentru toți europenii” conține și măsuri menite să îi protejeze pe consumatorii cei mai vulnerabili.
Vicepreședintele pentru uniunea energetică, Maroš Šefčovič, a explicat că propunerile vizează toate sectoarele legate de energia curată: cercetare și inovare, competențe, construcții, industrie, transport, digital, finanțe și aşa mai departe.
Şi Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie, a spus că propunerile stimulează cererea de noi tehnologii pe piață, stabilesc condiții favorabile pentru investitori, consolidează puterea consumatorilor, îmbunătățesc funcționarea piețelor energetice și susţin obiectivele în materie de climă.
Oficialul şi-a exprimat satisfacţia în special pentru obiectivul obligatoriu de 30% eficiență energetică, deoarece acesta va reduce dependența de importurile de energie, va crea locuri de muncă și va scădea emisiile.
Propunerile din pachetul „Energie curată pentru toți europenii” sunt menite să arate că tranziția către o energie curată este sectorul de creștere al viitorului, că aici sunt banii inteligenți.
Mobilizând anual până la 177 de miliarde de euro prin investiții publice și private începând din 2021, acest pachet poate genera o creștere de până la 1 % a Produsului Intern Brut în următorii 10 ani și poate crea 900.000 de noi locuri de muncă.