Orizont 2020: soluţii inovatoare pentru "oraşele inteligente"
Sesiunea urmăreşte să ofere informaţii despre procedura de solicitare, cerinţele şi condiţiile de aplicare sau oportunităţile de finanţare în cadrul planului de acţiune 2016-2017.
Articol de Costin Grigore, 06 Noiembrie 2015, 11:28
Comisia Europeană organizează vineri o nouă sesiune de informare, în cadrul programului Orizont 2020, pentru cei care doresc să depună proiecte cu soluţii inovatoare pentru "oraşele inteligente".
Sunt vizate domeniile energiei, transporturilor sau tehnologia informaţiei şi comunicaţii.
„Oraş inteligent” - nu înseamnă suma inteligenţelor tuturor locuitorilor săi - eticheta a fost aleasă pentru aglomerările urbane care găsesc soluţii inovatoare la provocările cu care se confruntă.
Audio: Agenda europeana.
În 1900, doar 13% din populaţia lumii trăia în oraşe şi dacă atunci ar fi putut privi cineva Pământul din spaţiu, nu ar fi văzut nicio urmă de lumină.
Astăzi există peste 450 de astfel de oraşe strălucitoare care suprasolicită resursele disponibile.
Fiecare oraş este un sistem unic, dar toate au probleme similare: creşterea uneori de nesuportat a traficului, poluarea aerului, sau majorarea costurilor de energie.
Sunt provocari pentru administraţia locală şi din fericire au fost dezvoltate şi soluţii – tehnologii şi servicii urbane care acum 20 de ani păreau de domeniul science fiction.
La inceput eforturile de dezvoltare a unor oraşe „deştepte” au fost conduse de marile companii tehnologice , în cautare de clienti pentru produsele lor inovatoare.
Una dintre acestea, a realizat mai multe proiecte care au ajutat oraşul Nisa din sud-estul Franţei.
Bern Heinrichs a condus echipa care le-a pus în practică: “O sută de mii de locuri de parcare sunt acum echipate cu senzori ce informează şoferii că există un loc liber în apropiere, oferă informaţii despre tarif, scanează dimensiunile maşinii şi îţi spune dacă încape în acel loc. Mai măsoară şi nivelul de poluare.”
Un alt element cheie al oraşelor inteligente este o reţea de transport bine gândită care să le permită pasagerilor să urmărească mersul autobuzelor, tramvaielor şi metrourilor în timp real. Sau gestionarea inteligentă a deşeurilor. Containerele de colectare au fost dotate şi ele cu senzori şi masina de gunoi soseşte ori de cate ori acestea sunt pline şi nu in fiecare zi. Se face economie de carburant şi în acelaşi timp oraşul e curat.
Sunt doar câteva exemple, din nenumăratele proiecte implementate deja şi cu finanţare europeană.
Comisia ştie că viitorul nostru depinde de modul în care vom face oraşele mai eficiente, de aceea menţine susţinerea financiară pentru astfel de proiecte inovatoare.
Sesiunea de vineri urmăreşte să oferite informaţii despre procedura de solicitare, cerinţele şi condiţiile de aplicare sau oportunităţile de finanţare în cadrul planului de acţiune 2016-2017.
Poate fi urmărită live video pe site-ul Comisiei Europene la secţiunea info-day-for-smart-cities-and-communities.
Întrebările pot fi puse pe twitter #H2020SCC1.
Anul acesta pentru Romania au fost disponibile aproape 108 milioane de euro, iar finanţarea va continua.