„Oraşe şi comunităţi inteligente”, la Bruxelles
„Oraşe şi comunităţi inteligente” este tema zilei de informare, de astăzi, de la Bruxelles, în legătură cu Strategia „Orizont 2020”.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Septembrie 2016, 10:28
„Oraşe şi comunităţi inteligente” este tema zilei de informare, de astăzi, de la Bruxelles, în legătură cu Strategia „Orizont 2020”.
Strategia Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare şi inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană. 80 de miliarde de euro sunt disponibile, timp de 7 ani, pentru inovaţii capitale, descoperiri şi premiere mondiale. Iar unul dintre obiective este transformarea în bine a marilor aglomerări urbane.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Trafic, aglomeraţie, poluare - acestea sunt problemele cu care se confruntă majoritatea oraşelor mari ale lumii, inclusiv cele europene, iar soluţia este promovarea inteligenţei în sistemele operaţionale ale acestora.
Termenul de „oraş inteligent” defineşte acea comunitate urbană unde tehnologia este folosită pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor şi reducere impactului asupra mediului, adică a poluării şi a consumului de energie.
Oraşele inteligente folosesc tehnologia informaţiei şi comunicarea pentru a¬-şi administra eficient resursele, pentru a economisi energie şi costuri, dar şi pentru a îmbunătăţi serviciile publice şi nivelul de trai al cetăţenilor săi.
De ceva vreme, se fac chiar topuri ale oraşelor inteligente. Viena, capitala Austriei, se situează pe primul loc în lume, fiind singurul oraş clasat între primele zece, la toate categoriile – cea mai bună calitate a vieţii, ecologie, inovaţie, digitalizarea serviciilor administrative.
Altă capitală europeană bine plasată este Parisul, care se remarcă la capitolul inovaţie, informatizarea administraţiei şi spaţii verzi. Între proiectele redutabile ale autorităţilor pariziene sunt remarcate sistemele publice de închiriere a bicicletelor şi a maşinilor electrice.
Cu toate acestea, Parisul rămâne un oraş destul de poluat, determinând Primăria să interzică total circualţia autovehiculelor, câte o zi întreagă, pentru a mai reduce nivelul noxelor.
În acelaşi top se mai află Copenhaga, care şi-a propus ca până în 2025 să reducă complet nivelul emisiilor de carbon, iar 40% dintre cetăţeni circulă deja, în mod regulat, cu bicicleta. Berlinul este pe locul opt între cele mai verzi oraşe europene, iar Londra are cea mai mare reţea de Wi¬Fi gratuit din Europa.
Evenimentul organizat, astăzi, la Bruxelles, li se adresează, în special, celor care vor să propună proiecte şi să obţină finanţare europeană prin programul Orizont 2020, menţionează un comunicat al Comisiei Europene.