ONG-uri premiate pentru contribuţia la integrarea romilor
Organizaţii ale societăţii civile din Turcia şi Balcanii de Vest au fost premiate pentru prima oară de Comisia Europeană pentru contribuţia la integrarea minorităţii rome.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Octombrie 2014, 11:13
În total au fost premiate şapte organizaţii alese dintr-o listă mai lungă de 21 de ONG-uri din Turcia şi ţările din Balcanii de Vest candidate ori aspirante la începerea negocierilor de aderare la spaţiul comunitar.
Toate cele şapte organizaţii alese lucrează pe teren, în comunităţile de romi, sunt conduse sau au personal din rândul membrilor acestei minorităţi.
Problemele de care se ocupă sunt diverse, de la educaţie sau drepturile copiilor ori femeilor, până la sănătate sau ocuparea forţei de muncă.
Audio: ONG-uri premiate pentru contribuţia la integrarea romilor.
O organizaţie din Albania a fost recompensată, de exemplu, pentru un proiect care şi-a propus să atragă atenţia asupra problemelor femeilor rome, adesea marginalizate, în timp ce din Bosnia şi Herţegovina a fost premiată o asociaţie care promovează educaţia.
Din Kosovo a fost aleasă o organizaţie care le-a încurajat pe femeile rome sărace să renunţe la cerşit, să se întoarcă la muncă şi să-şi trimită copiii la şcoală.
Fiecare asociaţie a primit un cec în valoare de 14 mii de euro.
Premiul îşi propune să consolideze rolul societăţii civile în statele care bat la poarta Uniunii Europene şi să arate angajamentul Bruselles-ului pentru integrarea în societate a romilor, dar şi accentul pe care îl pune pe rezolvarea problemelor acestei minorităţi în procesul de extindere a forului comunitar.
"Integrarea minorităţii rome este importantă nu doar în beneficiul celor care fac parte din această comunitate, ci în beneficiul întregii societăţi, un mediu în care fiecare membru al societăţii îşi aduce contribuţia prin spirit şi forţă de muncă, permite ţărilor să devină puternice şi prospere din orice pespectivă, fie ea economică, socială ori culturală" - a declarat comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Füle, în timpul ceremoniei de premiere desfăşurată la Bruxelles.
La rândul său, Christian Danielsson, director general pentru Extindere în cadrul Comisiei Europene a cerut guvernelor din Balcanii de Vest şi Turcia să facă mai multe eforturi pentru a depăşi diferenţele dintre minoritatea romă şi ceilalţi cetăţeni.
El a mai spus că societatea civilă este cea care poate asigura legătura între nevoile populaţiei şi politicile promovate de autorităţi.